Na Glođanskom brdu obilježena godišnjica stradanja 126 pripadnika VRS i civila

ZVORNIK

Na Glođanskom brdu obilježena godišnjica stradanja 126 pripadnika VRS i civila

 

Pomenom i polaganjem vijenaca danas je na Glođanskom brdu obilježeno 28 godina od stradanja 126 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila koje su 6. novembra 1992. godine na svirep način ubili pripadnici tzv. Armije BiH. Obilježavanje godišnjice organizovano je u ograničenom broju prisutnih u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama koje su na snazi.

Za ovaj zločin, do sada niko nije dogovarao, ali u zvorničkoj boračkoj orgnizaciji vjeruju da će se ovaj predmet naći pred Sudom i Tužilaštvom BiH.

 – Neprijateljske snage izvršile su neviđena mučenja zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, vezali iz bodljikavom žicom, a kasnije sklanjali dokaze. Nadamo se da će se i ovaj predmet naći pred nadležnim organima, ali se stiče utisak da svaki predmet vezan za zločine nad Srbima Tužilaštvo BiH nastoji na razne načine da opstruiše – rekao je predsjednik Gradske boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić.

Sekretar Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković je istakao da se još uvijek traži osam boraca nestalih na Glođanskom brdu.

 – Predzimali smo mnoge radnje da se nestali pronađu, ali Institut za nestala lica ignoriše traženje nestalih srpskih žrtava, dok se u posljednje vrijeme traži da se ne govori o traženju nestalih srpskih boraca ili civila, nego samo nestalih lica – rekao je Marković.

Sveštenik Mićo Babić rekao je da je pomen služen na mjestu stradanja i mjestu nezaborava.

 – Činimo nešto na šta smo dužni, na šta smo zavjetovani, čak i u ova teška vremena kada nije preporučljivo okupljati se, ali uz poštovanje svih mjera. Ne treba zaboraviti da je ovdje 126 vojnika, među njima i mladića i civila stradalo na najmonstruozniji način, a da nema ni do danas odgovornih za taj zločin. Njihova žrtva treba svima nama da bude opomena da se nikada više tako nešto ne desi i da u srcima svojim, kao hrišćani, probamo naći oprost, ali nikada ne smijemo zaboraviti – rekao je Babić.

Vaš Shooter!

Vijence na spomen obilježje položile su porodice poginulih boraca, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, predstavnici Policijske uprave Zvornik, boračkih organizacija Zvornika i Šekovića, zvorničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Veterana Republike Srpske.

(infobirac.net)