Saradnja MUP-a i GU Zvornik na visokom nivou – potreban veći broj policajaca na području Kozluka i Branjeva

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Saradnja MUP-a i GU Zvornik na visokom nivou – potreban veći broj policajaca na području Kozluka i Branjeva

 

Danas je u Zvorniku održan sastanak ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača i gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića.

Gradonačelnik je istakao da je sa ministrom razgovarao, prije svega o bezbjednosnoj situaciji, o nekim zajedničkim planovima, kao i o saradnji.

 – Gradska uprava je zadovoljna saradnjom sa MUP-om Republike Srpske i sa Policijskom upravom Zvornik. Dobra saradnja, sad, sutra i uvijek, to je ono što Zvornik želi sa svim ministarstvima, tako i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, jer samo uz dobru koordinaciju svih ljudi koji su bitni u obavljanju svih funkcija možemo uvijek hvatati korak sa vremenom i ići naprijed – rekao je Stevanović.

Gradonačelnik je rekao da su izneseni i neki konkretni prijedlozi, kao što je formiranje jednog odjeljenja policije na Branjevu, imajući u vidu da Policijska stanica u Кozluku pokriva područje sa velikim brojem stanovnika, te se ukazuje potreba, naravno u zavisnosti od organizacije policije, da se u narednoj godini ili dvije, napravi nova sistematizacija.

Stevanović je ocijenio da je u odnosu na prije pet i po godina kada se u našem gradu desio teroristički čin, bezbjednost u Zvorniku na značajno višem nivou.

 – Teroristi su neprijatelji koji ne spavaju, kojih ima svugdje i koji će, ako im se ukaže prilika, uvijek reagovati. Mislim da je prostor Zvornika učinio mnogo, prije svega, u nekom edukativnom smislu, u pregovaračkom sa svim potencijalnim licima koja bi mogla da budu problem, i naravno, policija je odradila svoj posao i mislim da je danas bezbjednost na daleko zavidnijem nivou – istakao je Stevanović.

Lukač je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, rekao novinarima da naseljima od Kozluka do Branjeva živi više od 22.000 stanovnika i da je u idućoj godini potrebno novom sistematizacijom prenijeti veći broj policajaca kroz proširenje postojeće Policijske stanice ili praviti novo stanično odjeljenje da pokrije taj prostor.


 – Zavisno od analize koju ćemo uraditi, odlučićemo što je potrebno uraditi u cilju povećnja bezbjednosti na tom području koje pripada gradu Zvorniku – rekao je Lukač.

On je najavio da se za narednu godinu planira da se, zajedno sa Gradskom upravom, uvede video nadzor na području grada Zvornika, a sve u cilju podizanja bezbjednosne situacije na viši nivo.


 – To je svakako neophodno, to radimo u svim drugim gradovima i opštinama širom Republike Srpske – rekao je Lukač i naglasio da se to pokazalo kao veoma efikasno u preventivnom smislu i nakon istraga učinjenog krivičnog djela ili prekršaja.

Lukač je rekao da je Policijska uprava Zvornik apsolutno opravdala svoje postojenje od kada je ovdje ponovo uspostavljen Centar javne bezbjednosti, a potom preimenovan u Policijsku upravu.

 – Smanjen je broj krivičnih djela u svim segmentima, a policija dobro kontroliše priliv migranata koji je na ovom području povećan za oko 40 odsto – rekao je Lukač i naglasio da policija migrantsku krizu drži pod kontrolom jer nije dozvolila da ta populacija koja nema nikakav identifikacioni dokument napravi krivično ili prekršajno djelo na ovom prostoru.


On je izrazio nadu da će se dolaskom hladnijih dana smanjiti priliv migranata, pa se u tom smislu ne očekuje neka eskalacija na ovom području.

Lukač je prethodno razgovarao sa načelnikom Policijske uprave Zvornik Aleksandrom Vasiljevićem, sa kojim je položio vijenac na spomen ploču poginulim policajcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(infobirac.net)