Bolnički kapaciteti ograničeni, Institut predlaže promjenu

REGION

Bolnički kapaciteti ograničeni, Institut predlaže promjenu

Virus korona svakim danom u Srpskoj uzima neslavni danak. Preminulo je 16 oboljelih od kovida 19. Prema posljednjem izvještaju, od 1.254 laboratorijska uzorka virus korona potvrđen je kod 646 osoba.

Institut za javno zdravstvo predložiće kriznom štabu Srpske mjere da se pi-si-ar test radi samo osobama sa teškom kliničkom slikom, a da se osobe sa blagom kliničkom slikom tretiraju pod nadzorom porodičnog ljekara i u kućnim uslovima.

Vaš Shooter!

Navikli smo da je najveći grad Srpske – Banjaluka s najviše pozitivnih na virus korona, ali je Bijeljina juče daleko ispred sa 134 pozitivna slučaja.

Dom zdravlja iz Bijeljine najavljuje primanje novih medicinskih radnika. Od juče je u funkciji i nova kovid bolnica u Banji Dvorovi, kojoj Dom zdravlja na ispomoć daje deset medicinskih radnika.

Vaš Shooter!

U bolnicama Srpske smještaju se samo pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Zbog preopterećenosti sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, kući se vraćaju pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

Institut za javno zdravstvo ne može procijeniti kada će, nakon ovih visokih brojki zaraženih, biti pik za one sa najtežom kliničkom slikom.

Vaš Shooter!

– Institut će predložiti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite da se lica sa blagom kliničkom slikom ne testiraju, već da budu u izolaciji, da bi sačuvali kapacitete pi-si-ar laboratorija – rekao je direktor Instituta Branislav Zeljković.

(Izvor: rtrs.tv)