Portret dobrovoljnog davaoca krvi: Mile Tanacković 45 puta dao dragocjenu tečnost

ZVORNIK

Portret dobrovoljnog davaoca krvi: Mile Tanacković 45 puta dao dragocjenu tečnost

 

Mile Tanacković, rukovaoc aparata na pogonu Kalcinisanje i sušenje hidrata, je više od dvije decenije u misiji humanosti. Od 1998. godine do danas je 45 puta dobrovoljno darivao krv.

U listu dobrovoljnih davalaca upisao se u Banjaluci, tokom služenja vojnog roka. Poslije toga redovno, svaka tri mjeseca, daruje dragocjenu tečnost.

– Nešto najdragocjenije u životu je kad daš krv i pomogneš ljudima u nevolji – kazuje Tanacković, među radnicima Kalcinacije veoma omiljen kolega, ali odgovoran i posvećen svojim radnim zadacima, uglavnom vezanim za postrojenje sušare.

Tanacković posjeduje rijetku krvnu grupu AB pozitivna i kako kaže poslije svakog darivanja osjeća se dobro. Zahvaljujući svojoj humanoj misiji stekao je brojna poznanstva i prijateljstva.

Mnogima je, veli, postao „brat po krvi“: oni kojima je pomogao, uvijek mu se jave na ulici, pozovu ga telefonom, riječi zahvalnosti ne izostaju ni poslije nekoliko godina od trenutka kada ljudi saznaju da im je baš njegova krv pomogla. To mu je, kaže, najveća nagrada.

– Planiram da dajem krv dok god me zdravlje služi – skromno poručuje Mile Tanacković, jedan od brojnih dobrovoljnih davalaca iz naše fabrike.

(Fejsbuk stranica „Alumine“)