Amerika ipak dozvolila poslovanje s „Huavejem” – ali ne za 5G opremu

SVIJET

Amerika ipak dozvolila poslovanje s „Huavejem” – ali ne za 5G opremu

 

Određeni broj američkih kompanija u IT i telekomunikacionom sektoru, koje žele da sarađuju sa „Huavejem” i da toj kineskoj kompaniji prodaju svoje komponente uprkos sankcijama, odnedavno to mogu da čine, ali pod uslovom da se one ne koriste za 5G tehnologiju, piše „Fajnenšl tajms”, a prenosi Politika.

List saznaje da je proteklih dana nizu američkih i svjetskih kompanija iz SAD stiglo odobrenje za nastavak poslovanja s „Huavejem”, tako da je kompanijama koje rade sa američkom tehnologijom dozvoljeno da kineskom koncernu pored ostalog prodaju čipove.

Preduslov za poslovanje sa „Huavejem” je da se komponente koje su predmet trgovine ne koriste u izradi 5G opreme, odnosno da ne podržavaju 5G tehnologiju.

Tako su na primer, američke sankcije ukinute za OLED ekrane koje „Samsung” isporučuje „Huaveju”, ili za CMOS senzore koje za kinesku kompaniju proizvode japanski „Soni” ili kineski „OmniVižn”, koji ima sjedište u Kaliforniji.

Najveći američki proizvođači silicijumskih čipova, Qualcomm i „MedijaTek”, mogli bi takođe do kraja godine da dobiju dozvolu za nastavak saradnje sa „Huavejem”, prenosi „SiBiz”.

Analitičari smatraju da je to korak u pozitivnom smjeru i da SAD i dalje žele da zadrže „Huavej” kao trgovinskog partnera, šaljući poruku da prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, koju su ranije isticali kao razlog za sankcije, očigledno nije toliko izražena, prenosi Tanjug.

Otkako je „Huavej” dospio na „crnu listu” kompanija s kojima SAD strogo kontroliše sve transakcije, dozvole za saradnju zatražilo je oko 300 kompanija, a otprilike svaki treći takav zahtjev je do sada i odobren.

(Izvor: politika.rs)

FOTO: Ilustracija, agencije