Srednje škole regije Birač: Obrazovne ustanove nisu mjesta zaraze

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Srednje škole regije Birač: Obrazovne ustanove nisu mjesta zaraze

 

Nakon onlajn sastanka predsjednika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola svih regija sa ministarkom prosvjete i kulture Republike Srpske Natalijom Trivić dogovoreni su modeli onlajn nastave. Međutim, u samoj primjeni ovog vida nastave naišlo se na tehničke i materijalne probleme, a tokom analize same epidemiološke situacije u srednjim školama regije Birač došlo se do zaključka da obrazovne ustanove nisu izvori zaraze te da su učenici zbog pravilnog sprovođenja mjera tu najbezbjedniji.

Direktorica SŠC „Petar Kočić“ i predsjednika Aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić kaže da su oni jedna od informatički najbolje opremljenih škola, ali su se pojavili problemi u organizaciji aktivnosti roditelja i učenika koji trenutno ni materijalno ni tehnički ne mogu da isprate ovaj vid nastave, što se posebno odnosi na osnovce.

 – Trenutno, mi radimo onjaln nastavu kao i u prošlom polugodištu, ali da bismo prihvatili novu platformu potrebno je da je prvo upoznaju profesori informatike, pa da oni obuče ostale kolege te da ove informacije dođe do učenika, a to nije lak proces pogotovu u trenutku kada smo svi pod velikim psihološkim pritiskom zbog virusa korona. Pored toga za rad nove platforme potrebno ja nabaviti i novu opremu, slušalice i mikrofone, što je trenutno veoma teško, a potom bi trebalo i obučiti profesore za snimanje – rekla je Pisićeva.

Ona je dodala da u posljednjih sedam dana od 805 učenika u njihovoj školi imaju dvoje zaraženih.

 – U drugim školama regije ili nije bilo slučajeva zaraze ili su to bili sporadični slučajevi. Zaraza se nije širilia u škola, što se vidi po grupama. Škole se dezinfikuju osam puta dnevno, kabineti informatike čak 16 puta dnevno. Dakle, škole nisu mjesta zaraze i tu su djeca najsigurnija. Direktori srednjih škola Birča zato smatraju da bi od ponedjeljka nastava trebala da se nastavi u učionici, u ovoj regiji. Takođe, primijetno je da se djaca školskog uzrasta viđaju u kafićima, prirodi, parkovima, treninzima, dakle oni su i dalje društveno aktivni i imaju veliki broj kontakata tako da je bolje da budu u klupama – istakla je Pisićeva i dodala da je održala sastanak i sa predsjednikom Savjeta roditelja ove škole koji je rekao da je stav roditelja da od ponedjeljka djeca treba da krenu sa nastavom u učionicama.

(infobirac.net)