Srebrenica: U Brežanima i Vlanici počelo vađenje krompira

SREBRENICA

Srebrenica: U Brežanima i Vlanici počelo vađenje krompira

Na poljima Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica počelo je vađenje krompira sorte „silvana“ čije je sjeme uvezeno iz Holandije.

Posađeno je 12 tona sjemenskog krompira, a očekuje se 120 tona krompira na poljima u Brežanima i Vlanici.

Ivan Todić direktor OPZ Srebrenica kaže da će shodno povoljnim vremenskim uslovima vađenje krompira biti završeno do kraja sedmice, a proizvod će biti plasiran na domaće tržište.

 – Na vađenju krompira angažovano je 20 sezonskih radnika i odgovarajuća mehanizacija. Nakon berbe, krompir se dovozi u odgovarajuće skladište, gdje će do zime biti sortiran, pakovan u ambalažu po želji kupaca i plasiran u najveće tržne centre u našoj zemlji – kaže Todić.

Todić kaže da je sa vlastitih plantaža ove godne ubrano 15 tona maline i 40 tona kupine, dok je od proizvođača maline otkupljeno 300 tona ovog voća.

Trenutno je zaposleno 25 radnika, zbog situacije sa pandemijom nije bilo otpuštanja radnika, a biće zaposleno 15 novih radnika.

Vaš Shooter!

Sva proizvodnja u ovoj zadruzi vrši se po najsavremenijim evropskim certifikatima, a što potvrđuje i  „IFS“ sertifikat za hranu koji su dobili ovih dana.

Opšta poljoprivredna zadruga Srebrenica raspolaže modernom hladnjačom kapaciteta 1.000 tona, sa dva tunela, te pogonom za preradu i pakovanje jagodičastog voća.

(Izvor: esrebrenica.ba)