Zvornička „Obuća“: 350 radnika očekuje pomoć Vlade RS – prekinuta proizvodnja, dio radnika će ići na biro, dio na novi prinudni odmor

REGION ZVORNIK

Zvornička „Obuća“: 350 radnika očekuje pomoć Vlade RS – prekinuta proizvodnja, dio radnika će ići na biro, dio na novi prinudni odmor

 

Zbog situacije izazvane virusom korona, kooperanti zvorničke „Obuće“ u Francuskoj i Italiji nisu krenuli sa radom što je rezultiralo zaustavljanjem proizvodnje i slanjem radnika na prinudni odmor. U ovoj fabrici, pomoć očekuju od nadležnih institucija, odnosno Vlade Republike Srpske, inače će najveći dio od 350 radnika morati na biro.

Stefan Mijatović, direktor preduzeća, kaže da je zastoj robe, i ljetnje i zimske kolekcije, jer prodajni objekti nisu radili u vrijeme pandemije virusa korona, u Italiji i Francuskoj zaustavio i njihov rad.

 – Gotovo 100 odsto naših proizvoda je išlo za izvoz. Naši kooperanti za koje radimo obuću ne rade i ne očekujemo promjenu situacije do februara mjeseca kada bismo, vjerovatno, ponovo trebali da krenemo sa novim poslovima. Do tada, jedan dio radnika će morati na biro, a drugi će povremeno biti angažovan na manjim poslovima. Ipak, očekujemo da će reagovati i nadležni organi i da do toga neće doći. Pisali smo Privrednoj komori Republike Srpske i Vladi RS, ali još nismo dobili odgovor. Očekujemo da nam pomognu u isplati plata i doprinosa kako bismo zadržali radnike, ali im i pomogli da prežive jer mnogi od njih imaju kredite – rekao je Mijatović i dodao da očekuju i posjetu predstavnika gradske vlasti kako bi i oni od nadležnih republičkih organa zatražili pomoć da prevaziđu trenutnu situaciju.

U periodu pandemije virusa korona, zvornička „Obuća“ nije radila skoro dva mjeseca, a pomoć su dobili za jedan mjesec.

Radnici su trenutno na prinudnom odmoru, a hale su prazne. Mijatović vjeruje da im nadležni mogu pomoći.

 – Pomoć ne mora biti u novcu. Ukoliko bi se naša firma angažovala na izradi obuće za recimo pripadnike MUP-a, u određenom periodu, ili za Civilnu zaštitu RS, ili neko državno preduzeće dok ne krenu poslovi sa inostranstvom, to bi očuvalo radna mjesta. Dakle, rješenja ima, a nadam se da će i nadležni tako da razmišljaju kako bismo sačuvali ovaj sektor u vrijeme virusa korona – zaključio je Mijatović.

(infobirac.net)