Kurir objavio reportažu sa oboljelima od korona virusa u KBC-u „Bežanijska kosa“: O bolesti i procesu oporavka govori i naš sugrađanin Siniša Mijatović

ZVORNIK

Kurir objavio reportažu sa oboljelima od korona virusa u KBC-u „Bežanijska kosa“: O bolesti i procesu oporavka govori i naš sugrađanin Siniša Mijatović

FOTO: Ana Paunković, Kurir

 

Kurir u KBC „Bežanijska kosa“, koji se ubrzano puni u trećem talasu korone i gdje ima i pacijenata na mehaničkoj ventilaciji za koje se danonoćno bore ljekari i osoblje.

 – Da sam znao šta je zapravo korona, nikad iz kuće ne bih izašao! Mlad sam, zdrav, sportista, a nisam mogao iz kreveta da ustanem i bio sam u užasnim bolovima. Borio sam se za dah i za život, davio sam se od kašlja, ovi ljekari i bog su me spasli i sada se oporavljam… Strah je bio veliki, ali održavala me je misao na ćerku od 10 mjeseci i sina od 15 godina. Nisam ih ni čuo od kada sam završio u bolnici i jedva čekam da ih vidim. Tek ovdje shvatite da je porodica ključ opstanka – ovo za Kurir, još pod maskom s kiseonikom i teško sakupljajući snagu, izgovara Siniša Mijatović (42), pacijent na intenzivnoj njezi crvene zone KBC „Bežanijska kosa“ u Beogradu, gdje je trenutno 155 pacijenata prosečne starosti oko 45 godina, gdje najmlađi ima 19, a najstariji 93 godine, dok je njih šest trenutno na respiratoru.

Oko njega i ostalih pacijenata u šok sobama zatičemo po četiri ili više monitora, koji uz ravnomjeran, pomalo iritirajući zvuk, pokazuju vitalne životne parametre intubiranih pacijenata. Oko svakoga je više ljekara i sestara. S ponekim su prinuđeni i da se bore ako pokušavaju da kanilu izvuku iz nosa ili usta, uz tihe molbe: „Nemojte, to je život, strpite se samo još malo.“

U uglu zastrašujuć prizor, žena na mehaničkoj ventilaciji koja plitko ubrzano diše dok joj se na licu vidi bolna grimasa pri svakom pokušaju udaha… I drugi pacijenti se bore za vazduh i život… Poneko nađe snage da se reporterima Kurira bar očima osmjehne, jer nas u skafanderima ne razlikuju od osoblja, dok drugi samo okreću glavu prema zidu.

Na poluintenzivnoj nezi malo je bolje stanje. Tu se uspješno oporavlja i Dragan Stanić (69), koji je, kako kaže, prvo primljen u drugu bolnicu sa infarktom i ugrađen mu je stent, a kad je već počeo da se oporavlja, dijagnostikovana mu je korona.

– Napali su me strašni bolovi, kao kad vam se kida cijelo tijelo. Ljekari su mislili da nije ništa strašno. Onda je došao 9. oktobar, bolove nisam mogao da izdržim. Testirali su me na koronu, a zatim su me 13. oktobra prebacili ovdje, gdje sam dobio divnu njegu, svi su perfektni. Najstrašnije mi je što dugo nisam vidio unuku, koja je navikla da je ja čuvam. Važno je da više nisam malaksao i da imam snage – kaže za Kurir Stanić, penzioner, i veli da je već pripremio „feštu za izlazak iz bolnice“.

Direktorka KBC „Bežanijska kosa“ prof. dr Marija Zdravković, koja je sama preležala koronu čak dva puta, ističe da, iako je ove nedjelje primijetan porast broja hospitalizovanih pacijenata, prekinuta je spirala „naglog rasta“.

– Kod kovida se često odmah razvija obostrana upala pluća, što nije uobičajeno za druge bolesti. Ta pneumonija brzo napreduje pa se čovjek oseća kao davljenik u vodi, najčešće to opisuju kao „glad za vazduhom“. Jako se trude da udahnu, ali im je ostao samo mali dio pluća koji može da se ventilira. Ako nemamo kiseonika, osjećamo se kao da ronimo i gledamo da što prije izronimo – kazala je Zdravkovićeva i dodala:

– Od pet do osam odsto pacijenta ima negativan PCR, a kliničku sliku kovida. Skener pluća daje sliku zamagljenog stakla ili dima u plućima. Za svega nekoliko sati pacijent može da završi na respiratoru, zato to zovemo ruski rulet. Ona je navela da im se javilo troje pacijenata koji su se reinficirali. Ipak, niko nije ostao u bolnici:

 – Sve dok ne dođete ovdje i ne vidite muku i bol pacijenata i njihovu borbu za život, niste ni svjesni kolika opasnost su svako skidanje maske i svaka proslava. Želim da što više ljudi nikad ne sazna – navela je Zdravkovićeva za Kurir. 

(Izvor: kurir.rs)