Reakcije boračkih organizacija povodom presude Suda BiH protiv Srećka Aćimovića iz Zvornika

ZVORNIK

Reakcije boračkih organizacija povodom presude Suda BiH protiv Srećka Aćimovića iz Zvornika

 

Zvorničke boračke organizacije oglasile su se povodom nedavne presude Zvorničaninu Srećku Aćimoviću. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Sud BiH je dana 16.10.2020. godine, izrekao presudu Srećku Aćimoviću, kojom je proglašen krivim zbog krivičnog djela genocida i osuđen je na kaznu zatvora od 9 godina.

Ovom presudom Sud BiH je još jednom pokazao da je pristrasan sud i da ga pravda prilikom izricanja presuda starješinama i vojnicima VRS ne interesuje, i da tu pravdu primjenjuju samo kada su u pitanju presude prema pripadnicima tzv. Armije BiH.

Obzirom da smo sve vrijeme pratili tok suđenja, kao i izvođenje dokaza, smatramo da je Sud BiH donio u najmanju ruku skandaloznu presudu, kojom prilikom je vidljivo da uopšte nisu cijenili dokaze odbrane, na osnovu kojih bi objektivno trebalo da se donese oslobađajuća presuda, jer je jasno da Aćimović nije učinio djelo za koje je optužen i osuđen.

Opšte poznato je da je Aćimović bio jedan čestit oficir tokom ratnih dejstava u BiH, te i ptice na grani znaju da je odbio da učestvuje sa svojim borcima u zločinu protiv zarobljenika iz Srebrenice, što je i sudsko vijeće prihvatilo, ali je i pored toga označen od strane Suda kao pomagač u zločinu.

Ogorčeni smo, jer je Aćimović osuđen na osnovu lažnih izjava svjedoka koji su ‘imali status zaštićenih svjedoka, što još više potpiruje našu sumnju u pravičnost ovog postupka, jer da su imali obraza, isti bi se pojavili javno i iznijeli svoje tvrdnje.

Poznavajući Aćimovića kao časnog starješinu i oficira, nikako ne možemo da prihvatimo ovakvu presudu, a posebno su ogorčene porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi, koji su podržali Aćimovića u vrijeme dok je dokazivao da je odbio naređenje da svoje vojnike odredi za strijeljanje zarobljenika.

Zbog svega ovoga, ovim putem izražavamo najoštriji protest protiv osuđujuće presude protiv Srećka Aćimovića, te poručujemo, a i zahtijevamo, da se u drugostepenom postupku ispravi ova skandalozna i teška nepravda prema Srećku Aćimoviću, a i svim srpskim žrtvama rata sa ovih područja, te da se donese oslobađajuća presuda, stoji u saopštenju.

(infobirac.net)

FOTO: Ilustracija, agencije