Otvaranje Specijalne bolnice Banja Guber uz podršku institucija Republike Srpske

SREBRENICA

Otvaranje Specijalne bolnice Banja Guber uz podršku institucija Republike Srpske

 

Tokom današnje posjete Srebrenici, premijer Republike Srpske Radovan Višković i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u razgovoru sa načelnikom Mladenom Grujičićem najavili su da će resur Guber voda biti iskorišten i stavljen u upotrebu.

Najavljena je izgradnja specijalne zdravstvene ustanove za liječenje ljekovitom vodom iz Gubera, koja će biti u državnom vlasništvu, a u sastavu Instituta Miroslav Zotović iz Banjaluke.

Dodik je tom prilikom rekao da će ova zdravstvena ustanova biti državna, a da je najbolji primjer oživljavanja banjskog turizma pokazao Institut Miroslav Zotović iz Banjaluke u okviru kojeg je već pokrenuto nekoliko banja koje rade.

 – Izražavam zadovoljstvo što su se konačno stvorili uslovi da se ide dalje. To je već odlučeno i treba da se isfinansira putem sredstava Vlade Republike Srpske i da se osposobi ova bolnica, odnosno javna ustanova – istakao je Dodik.

On kaže da bi taj proces najkasnije trebao da bude gotov za oko dvije godine kada će specijalna bolnica biti u funkciji.

Premijer Višković kaže da je Vlada RS napravila najbolji korak kad je donijela odluku da se u Srebrenici formira Javna zdravstvena ustanova-Specijalna bolnica „Banja Guber“.

Načelnik Grujičić istakao je da bi to bio najbolji način kako pomoći Srebrenici, pokrenuti upotrebu resurse ljekovitih voda Guber.

Direktor Instituta Miroslav Zotović Goran Talić rekao je da voda iz Gubera ima ljekovita svojstva bolja od medikamenata koji se koriste za liječenje anemije i nekih drugih oboljenja.

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Milroslav Zotović Banja Luka na inicijativu opštine Srebrenica, a u saradnji sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvima, započeo je rad na izradi Studije isplativosti i izvodivosti projekta revitalizacije i ponovnog stavljanja u funkciju Banje Guber, koja bi trebala da bude gotova do kraja godine.

(Izvor: esrebrenica.ba)