Ministarstvom bezbjednosti BiH ne upravlja niko: Ministar i zamjenik u izolaciji, pomoćnici ne žele prihvatiti ovlaštenja

REGION

Ministarstvom bezbjednosti BiH ne upravlja niko: Ministar i zamjenik u izolaciji, pomoćnici ne žele prihvatiti ovlaštenja

 

Od danas je u Ministarstvu bezbjednosti BiH opsadno stanje. Pozitivan test ministra Selme Cikotića prisilio je ministrove najbliže saradnike, ne samo iz kabineta, na obaveznu izolaciju, prenosi portal pressmedia.ba.

Ministarstvo sigurnosti BiH pogodio je i novi problem. Zamjenik Nedeljko Jović bio je sa Cikotićem prošle sedmice, a od jutros je imao simptome i napustio je Sarajevo u ranim popodnevnim satima radi testiranja u rodnom Zvorniku.

Vaš Shooter!


Pošto Cikotić neće da vrati, ni nakon pravosnažnih sudskih presuda, na poziciju sekretara Bakira Dautbašića, Ministarstvo sigurnosti BiH nema ovlaštene osobe koja bi mogla djelovati u slučaju neke vanredne okolnosti.

Saznajemo da niko od pomoćnika ne želi preuzeti takvu vrstu ovlaštenja jer situacija u samom Ministarstvu sigurnosti BiH je izuzetno napeta nakon objavljivanja informacije o tome da je FUP podnio izvještaj protiv bivšeg ministra Dragana Mektića, ali i zbog još nekih istraga radi kojih je vise od 20 službenika Ministarstva sigurnosti BiH u posljednjih mjesec dana dalo izjave raznim agencijama za provođenje zakona.



Dodatni problem predstavlja otvoreni sukob ministra sa državnim službenicima koji su zaduženi za razvoj IT projekata, jer je na prijedlog nacionalnog koordinatora za IPA, Samira Rizve, predložio da u budućnosti sve projekte iz oblasti IT vodi Agencija za policijsku podršku BiH, kojom rukovodi Husein Nanić.

Ovaj predlog je naišao na žestok otpor policijskih agencija iz oba entiteta, a na nedavnom kolegiju ova tačka je skinuta sa dnevnog reda.



Ponovno zaustavljanje implementacije sporazuma sa EUROPOL-om – pitanja koje još uvijek nije riješeno – na prijedlog pomoćnika ministra za međunarodnu saradnju Samira Rizve, izazvala je nezadovoljstvo u Delegaciji EU.

EU je smatrala da su se ispunili svi preduslovi za početak pune saradnje EUROPOL-a i BiH. Sastanak na koji nisu pozvani kantonalni predstavnici kao ni predstavnici Federalnog MUP-a, danas je također otkazan zbog izolacije Samira Rizve i savjetnika ministra Omara Filipovića.

Sve ovo je izazvalo je salve nezadovoljstva među punopravnim predstavnicima nacionalne kontakt tačke i sasvim je jasno zašto se nikome, pa makar ni na 7 dana, ne preuzimaju ovlaštenja jer niko ne želi upravljati vrelim krompirom, Ministarstvom bezbjednosti BiH.

(Izvor: pressmedia.ba)