Učenici realizovali projekat: „Pametne stepenice“ u zvorničkom SŠC „Petar Kočić“

ZVORNIK

Učenici realizovali projekat: „Pametne stepenice“ u zvorničkom SŠC „Petar Kočić“

 

Zahvaljujući projektu sa Fondacijom „Mozaik“, učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ dobili su „pamente stepenice“, odnosno na njima su ispisani citati i nazivi djela poznatih domaćih i svjetskih pisaca i mislilaca.

Kristina Todorović, predsjednik Savjeta učenika u vrijema pripreme projekta, kaže da je on trebao biti realizovan u martu, ali je pojava virusa korona sve aktivnosti odložila za oktobar mjesec.

 – Nakon što smo se upoznali sa načinom rada Fondacije „Mozaik“ i načinom na koji oni rade sa školama, Savjet učenika je odabrao temu projekta, te smo nakon završene dokumentacije potpisali ugovor u Sarajevu. Zajedno sa profesorom Stanislavom Tomićem i Marijom Stepanović počeli smo sa realizacijom, te je prvo održan kviz znanja, kada su se takmičili učenici trećih i četvrtih razreda. Nakon toga, postavljene su naljepnice na stepenište. Drago mi je što su reakcije pozitivne i što će učenici na zabavan način moći da se edukuju. Nadam se da je ovo početak i da će novi predsjednici Savjeta učenika naše škole nastaviti saradnju sa „Mozaikom“ i uraditi još dosta projekata – rekla je Todorovićeva.

Direktorica škole Biljana Pisić, smatra da će, osim što su na taj način uljepšali školu, nazivi knjiga i njihovih autora poslužiti kao podsjetnik za časove, ali i podsjećati na potrebu čitanja.

 – Mi pokušavamo da uradimo sve da se vratimo knjizi, ali je to danas teže postići sa učenicima zbog posebnog režima rada biblioteka. Sa Aktivom profesora srpskog jezika smo dogovorili da oni preuzimaju knjige iz biblioteke, dijele ih učenicima u učionici, a potom ih profesori vraćaju u biblioteku. Samo na ovaj način im knjiga može biti dostupna, a da se ispoštuju sve preporuke nadležnih. Stoga je i ovaj projekat jako važan. Škola izgleda mnogo ljepše, a učenike citati i nazivi djela podsjećaju na knjigu koja je danas, čini se, najpotrebnija – istakla je Pisićeva.

(infobirac.net)