Đokić: Rudnik Sase primjer dobrog poslovanja

REGIJA BIRAČ SREBRENICA

Đokić: Rudnik Sase primjer dobrog poslovanja

 

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da Rudnik olova i cinka Sase od potpisivanja koncesionog ugovora sa britanskom kompanijom Mineko 2007. godine bilježi dobre rezultate i da je primjer uspješne realizacije i poštovanja koncesionog ugovora.

Tokom današnje posjete Rudniku Sase koji radi u okviru kompanije Gross, Đokić je rekao da ovaj rudnik primjer da se teška jamska proizvodnja može organizovati uz poštovanje svih standarda iz oblasti rudarstva na najvišem nivou.

Vaš Shooter!

Đokić je rekao da je za Vladu Republike Srpske od velikog značaja obim proizvodnje, odnosno količina eksploatisane rude, ali da je važan i odnos prema radnicima i uslovi u kojima oni rade.

On kaže da, prema dosadašnjim podacima i na osnovu kontrola stručnih organa, nema primjedbi na uslove rada, iako su oni teški jer je riječ o jamskoj proizvodnji.

Đokić je istakao da menadžment ulaže maksimalne napore i odgovorno radi na stvaranju što boljih uslova za rad i da radnici imaju sve ono što je zakonom propisano kako bi mogli izvršavati svoje radne obaveze.

On je naveo da ovaj kolektiv nije prekidao proizvodnju ni u vrijeme pandemije virusa korona, iako je privremeno došlo do prekida isporuke rudnog koncentrata, što je posebno značajno.

 – Srećom stanje se normalizovalo i isporuka koncentrata je nastavljena što doprinosi oporavku ovog kolektiva – konstatovao je Đokić.

On je istakao da je Vlada Srpske zainteresovana da i dalje na najbolji način sarađuje sa ovom kompanijom i vodi kontinuirani dijalog o određenim pitanja koja zajedički rješavaju, poput eksploatacionog polja i odlaganja jalovine.

 – Posebno treba istaći primjenu ekoloških standarda koje ova kompanija u cjelini primjenjuje – naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, 480 zaposlenih je značajan broj za ovo područje, ali i za Republiku Srpsku, jer su plate i uplata doprinosa i koncesionih obaveza redovni.

Đokić je najavio da će sa načelnikom opštine Srebrenica razgovarati o pokretanju jednog odjeljenja rudarske struke u Srednjoškolskom centru kako bi rudnik mogao popunjavati radna mjesta stručnom radnom snagom, što bi omogućilo sigurnu egzistenciju radnicima, te stručno održavanje i nastavak eksploatacije i prerade rude.

 – Dugoročan cilj je da se ova proizvodnja održi i unapređuje u narednom periodu – zaključio je Đokić.

Predsjednica Upravnog odbora Rudnika Sase Јelena Petrić rekla je da je pandemija u martu izazvala probleme i u ovoj firmi sa 480 zaposlenih i da je izgubljeno 270 jamskih dnevnica.

 – Zahvaljujući izuzetnim naporima rukovodstva, ali i odgovornosti svih zaposlenih uspjeli smo održavati proizvodnju, koja nije prekidana. Do sada smo uspješno poslovali i nadam se da će tako biti i ove godine. Plan nam je eksploatacija 210 hiljada tona rude i potrebno je da iskopamo još oko 70 hiljada tona da uspješno završimo ovu godinu što objektivno možemo realizovati – rekla je Petrićeva.

Ona je precizirala da bi to omogućilo proizvodnju 15,5 hiljada tona koncentrata cinka i 6,5 hiljada tona koncentrata olova u ovoj godini.

 – Pandemija virusa korona donijela nam je problem nemogućnosti isporuke koncentrata rude kao i niska cijena na svjetskom tržištu što smo prevazišli zahvaljujući otvaranju tržišta, nastavku isporuke i stvorenoj zalihi od 12,6 hiljada tona koncentrata cinka koji smo isporučili i to nam omogućava stabilnost proizvodnje i izvršavanje finansijskih obaveza – zaključila je Petrićeva.

(Izvor: Srna, agencije)