Boksit Milići: Prihod u septembru veći za 22 odsto

MILIĆI

Boksit Milići: Prihod u septembru veći za 22 odsto

 

Кompanija Boksit iz Milića u septembru je ostvarila zapažene rezultate u svim oblastima proizvodnje i usluga, u odnosu na avgust, a ukupan prihod veći je za 22 odsto, saopšteno je iz te kompanije.

Proizvodnja rude veća je za 44 odsto, sušenog i mljevenog hidrata za 47 odsto, prihodi ostvareni od prevoza robe na evropsko tržište veći su za 43 odsto, dok su prihodi po osnovu pružanja usluga, iz oblasti ugostiteljstva i trgovine veći za pet odsto.

Pozitivan trend rasta planiran je i u ovom mjesecu, u oblasti proizvodnje rude za 32 odsto, proizvodnje sušenog i mljevenog hidrata za 21 odsto, prihoda po osnovu prevoza robe i drugih usluga za 16 odsto, te u oblasti ugostiteljstva i trgovine i komercijalnih poslova za 15 odsto.

Planirano je povećanje ukupnog prihoda za 18 odsto, navodi se u saopštenju.

Povećanje obima proizvodnje i usluga, u septembru, u odnosu na avgust, bilo je od pet do 10 odsto i u firmama koje posluju u okviru Grupacije Boksit, i to u Fabrici za proizvodnju namještaja “Soligna” i “Gramel” – građevinarstvo i elektromašinstvo.

U oba preduzeća, predviđen je rast prihoda i u ovom mjesecu.

Zbog nedostatka domaće radne snage, za rad u rudarstvu angažovana su na pripremi i proizvodnji rude preduzeća “Rudar” iz Tuzle i “Beat Srb” iz Loznice.

Oni bi trebali da, osim poslova na pripremi i dobijanju rude, u narednih nekoliko mjeseci, saniraju oko 2,5 kilometara postojećih i urade oko 700 metara magistralnih rudarskih objekata, koji će služiti u narednih 20 godina, ističe se u saopštenju.

Кompanija Boksit je sa poslovnim bankama postigla i određene reprograme, kao i uslove vraćanja kredita.

– Izuzev nekih obaveza prema budžetu, koje se nisu izvršavale uredno, a u dogledno vrijeme i to će se riješiti, sve ostale obaveze, prema poslovnim partnerima i prema zaposlenima, izvršavaju se – naglašavaju iz Boksita.

U saopštenju se dodaje da Кompanija Boksit nije tražila niti će tražiti pomoć, “bez obzira što je virus korona imao i ima velikog uticaja na poslovni ambijent i uopšte poslovanje jer je oko 90 odsto robe i usluga, direktno i indirektno, vezano za svjetsko tržište”.

– Za Кompaniju je veoma bitno da njen najznačajniji strateški partner, Alumina iz Zvornika, sa kojom ostvaruje oko 50 odsto prihoda, po osnovu kupoprodaje rude, hidrata, prevoza i drugo, povećava proizvodnju, sa naglaskom na proizvode, koji su profitabilniji. Saradnja Boksita sa Aluminom je primjer dobre saradnje između poslovnih partnera – ističe se u saopštenju.

(Izvor: ad-boksit.com)