Dodik: Nema saglasnosti za priznanje tzv. Кosova, podrška Malom Šengenu, BiH ne može da bude natjerana da postane članica NATO

REGION ZVORNIK

Dodik: Nema saglasnosti za priznanje tzv. Кosova, podrška Malom Šengenu, BiH ne može da bude natjerana da postane članica NATO

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska neće dati saglasnost za priznanje samoproglašenog Кosova te da je taj stav prenio i delegaciji Švedske sa kojom se danas sastao u Sarajevu. Dodik je istakao da Srpska ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Кosova, ali da je spremna na saradnju sa regionom u okviru inicijative Mali Šengen.

Dodik je na konferenciji u Istočnom Sarajevu rekao da je švedskoj delegaciji prenio stav podrške ovoj inicijativi, navodeći da su i druga dva člana Predsjedništva BiH podržala ovu inicijativu.

– Postoji mogućnost da se odnosi, prije svega ekonomski, realiziraju kroz projekt Mali Šengen. Vjerujem da ćemo tu odluku donijeti formalno veoma brzo i ući u proces pristupanja inicijativi – istakao je on.

On je naveo da članovi Predsjedništva u petak putuju u Brisel gdje ih očekuju sastanci sa evropskim zvaničnicima.

– Želim da pozdravim činjenicu da smo boravkom u Briselu prije nekoliko dana upoznati sa paketom pomoći za zapadni Balkan od devet milijardi evra. To je pomoć za infrastrukturne projekte koji bi trebalo da povežu gradove zapadnog Balkana. Članovi Predsjedništva u petak ponovo putuju u Brisel kako bi se sreli sa predsjednikom Evropskog savjeta Čarlsom Mišelom i drugim zvaničnicima – rekao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Željko Кomšić sastali su se danas u Sarajevu sa delegacijom Švedske koju su činili ministar inostranih poslova An Linde, ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg, te specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova za borbu protiv organizovanog kriminala Hakan Jevrel.

BiH ne može da bude natjerana da postane članica NATO 


BiH ima pravo na svoj izbor i ne može da bude natjerana da postane članica NATO, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– O tome nema saglasnosti, ali o saradnji sa Alijansom u vrijeme epidemije virusa korona uvijek se može razgovarati – rekao je Dodik nakon sastanka sa delegacijom Švedske.

On je rekao da je informisao delegaciju Švedske da o tom pitanju nema saglasnosti i da se oko toga često vode rasprave.

– Ni Švedske nije članica NATO i ministrarka je potvrdila da planiraju saradnju bez članstva. Sve priče u BiH poprimaju dnevne karakteristike i ovdje je jasno da nema saglasnosti i da ta saglasnost neće biti pribavljena za ulazak BiH u NATO niti bi to trebalo biti toliko važno koliko neko insistira. Važno je ostvariti saradnju sa NATO i to pozdravljamo, ali smatramo da nema uslova niti da će se steći uslovi za ulazak BiH u NATO – istakao je Dodik, poručujući da Republika Srpska i njene institucije ne pristaju na članstvo.

Vaš Shooter!

(Izvor: rtrs.tv)