Ljekari u Mađarskoj zarađivaće i do 7.000 evra

SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Ljekari u Mađarskoj zarađivaće i do 7.000 evra

 

Mađarska vlada i ljekarska komora (MOK) složile su se da značajno podignu plate ljekarima, kao znak zahvalnosti za dosadašnji rad, a u momentu kada se zemlja suočava sa daljim rastom slučajeva koronavirusa koji bi mogli da prenapregnu zdravstveni sistem, piše politika.rs.

Mađarska je za posljednja 24 sata prijavila 1.086 novoobolelih, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 29.717, i 812 smrtnih slučajeva.

Kao i mnoge druge zemlje istočne Evrope, Mađarska se suočava sa manjkom radne snage u zdravstvu jer su njihove plate u zemlji, u poređenju sa zapadnom Evropom, znatno niže, prenosi Tanjug.

Predsjednik Mađarske ljekarske komore Đula Kinčeš kaže da je vlada prihvatila prijedlog raspona plata za ljekare koji će dobiti duplu zaradu u odnosu na trenutnu.

U zavisnosti od godina staža i iskustva, ljekari će primati između 700.000 i 800.000 forinti (oko 2.000 evra), dok će stariji ljekari zarađivati i više od 7.000 evra, rekao je Kinčeš.

Povećanje plata u zdravstvu o kojem je Kinčešs govorio, trebalo bi da počne od januara i da u sistem bude implementirano tokom dve godine, da bi do 2023. godine plate dostigle nivo koji je dogovoren.

Orban je na Fejsbuku naveo da će povećanje plata ljekarima biti predloženo u parlamentu u ponedjeljak.

 – Naše bolnice će biti izložene velikim naporima idućih sedam-osam mjeseci – rekao je Oraban u video objavi na Fejsbuku i dodao da se vakcina protiv kovida 19 ne očekuje prije druge polovine iduće godine.

 – Sada je pravo vrijeme za povećanje plata našim ljekarima – naglasio je Orban.

(Izvor: politika.rs)