Uručena posthumna odlikovanja za 45 boraca Vojske Republike Srpske iz regije Birač

ZVORNIK

Uručena posthumna odlikovanja za 45 boraca Vojske Republike Srpske iz regije Birač

 

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin uručio je medalje zasluga za narod porodicama 45 poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Zvornika, Milića, Vlasenice, Bratunca i Srebrenice. Činu uručivanja ovih odlikovanja prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

Posthumno je odlikovano 39 boraca VRS iz Zvornika, tri iz Milića, i po jedan iz Vlasenice, Bratunca i Srebrenice.

Župljanin je prije uručivanja odlikovanja prenio pozdrave predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović svim porodicama poginulih boraca VRS. Župljanin je, obraćajući se porodicama poginulih boraca, rekao da se treba ponosno i dostojanstveno sjećati svih naših heroja koji su vođeni najčistijim osjećanjima i časnim plemenitim ciljevima dali svoje živote za Republiku Srpsku, njen narod i slobodu u kojoj današnje generacije uživaju i u kojoj trebaju da uživaju i buduća pokloljenja.


– Pravo i dužnost Republike Srpske i njenih institucija je stalni zadatak da obezbijede siguran i zadovoljavajući pravni i finansijski okvir za rješavanje statusnih pitanja boraca, ratnih vojnih invalida i porodica boraca odbrambeno-otadžbisnkog rata. To je naša stalna, sveta i trajna ljudska dužnost i odgovornost i ona treba da traje sve dotle dok postoji srpski narod i Republika Srpska. Ukoliko se ne budemo sjećali, ukoliko se ne budemo podsjećali i ukoliko ne budemo prenosili istinu na naša pokoljenja, ona će jednog dana pasti u zaborav i tog dana će nestati Republika Srpska – rekao je Župljanin i naglasio da nema toga na ovom svijetu koji pripada ovom narodu i koji je dao doprinos za stavranje Republike Srpske da želi da se to desi.


On je naglasio da svi želimo da Republika Srpska bude trajna, vječna i da živi dugo i dugo. Župljanin je podsjetio da je Republika Srpska nastala u teškim vremenima u odsustvu razumijevanja okruženja i svijeta za ono što je srpski narod ovdje htio i želio da ostvari, a to je sloboda i jednakost sa drugim narodima i ništa više.

– Istina mora na kraju da pobijedi, a istina je da je jedan narod stavrao Republiku Srpsku jer je htio, želio i volio – rekao je Župljanin i dodao da su poginuli za Republiku Srpsku u najvećem uvjerenju dali svoje živote za slobodu budućih pokoljenja.


Župljanin je istakao da Republika Srpska činom uručivanja ovih odlikovanja iskazuje svoj patriotski odnos prema poginulim brcima, i njihovim porodicama, čije tekovine ostavrenja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu obavezuju sve da se sa čvrstom vjerom čuva i sačuva Republika Srpska.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivanović istakao je da će grad Zvornik i Gradska uprava i u narednom periodu pružati podršku porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima kroz različite projekte podrške.


Ivanović je podsjetio da se ti projekti prije svega odnose na sufinansiranje stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, projekte stipendiranja studenata i pružanja jednokratnih pomoći, kao i projekata podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja koji se finansiraju iz budžeta grada Zvornika.

Uručivanju posthumnih odlikovanja u prostorijama Gradske uprave prisustvovao je i predsjednik Republičkog udruženja porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.

infobirac.net