Na današnji dan prije 29 godina herojski je poginuo posljednji narodni heroj major Milan Tepić

REGION

Na današnji dan prije 29 godina herojski je poginuo posljednji narodni heroj major Milan Tepić

 

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Vaš Shooter!

U septembru 1991. godine Jugoslavija se u krvi raspada po nacionalnim šavovima, pa tako i njena vojska. Vojnici iz brigade u Bjelovaru dezertiraju, a u skladištu Bedenik ostaje ih svega desetak, sa sve trojicom starhešina. Milan Tepić naređuje da se prilazi skladištu ponovo miniraju, sumnjajući da njegov prethodnik na toj dužnosti nije to dobro uradio. 

Major Tepić je potom svojim vojnicima predočio plan u slučaju pada skladišta municije – dići će u vazduh i objekat i sebe! Rekao im je da će ih o tome na vrijeme obavijestiti, kako bi se na vrijeme sklonili na bezbjedno. Od tada se Tepić zatvorio u jedan objekat, a vrijeme je provodio sa detonatorom u ruci, ne dozvoljavajući da neko pokuša da ga spriječi u njegovoj namjeri. U prostoriji u kojoj je boravio major Tepić, mogao je da uđe samo jedan vojnik, koji je svjedočio da se u njoj nalazila samo klupa i vojnički krevet, na kojima su bile slike majorovih sina i kćerke.  

Hrvatske snage kreću u napad 29. septembra 1991. godine.

Pripadnici Zbora narodne garde su nadirali, a vojnici JNA se pod borbom povlačili u poslednji zaklon. Kada je postalo jasno da se skladište više ne može odbraniti, kao i da su njegovi vojnici u bezbjednom prostoru, Tepić je aktivirao detonator. Nad okolinom Bjelovara odjeknula je strašna eksplozija. Hrvatski mediji su izvještavali da se pečurka nad Bedenikom mogla vidjeti iz Mađarske.

Pored Tepića, u eksploziji je poginulo i 11 hrvatskih vojnika, koji su se previše približili skladištu.

Za taj junački čin major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja. Major Tepić je posljednji dobitnik tog velikog priznanja. Do danas je ostao upamćen kao jedan od najvećih srpskih heroja s kraja XX vijeka, a njegov čin mnogi upoređuju sa postupkom Stevana Sinđelića iz Prvog srpskog ustanka. 

Vaš Shooter!

U čast ovog junak, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića. Narodnom heroju Milanu Tepiću posthumno je 2007. godine dodijeljen Zlatni grb opštine Kozarska Dubica, koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u Parku narodnih heroja podignuta je bista sa njegovim likom. Njegovo ime nose i ulice u mnogim gradovima Srbije i Republike Srpske, kasarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se i u jednoj od zgrada Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru.

infobirac.net