Stručno savjetovanje o registraciji objekata za turističke svrhe – Zvorničko jezero nudi sve uslove za izdavanje smještaja

ZVORNIK

Stručno savjetovanje o registraciji objekata za turističke svrhe – Zvorničko jezero nudi sve uslove za izdavanje smještaja

 

U Zvorniku je danas održano stručno savjetovanje na temu „Turizam i privatni smještaj – turizam je moj izbor“, koji je organizovala Turistička organizacija grada Zvornika uz pomoć Ministarstva trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Ivana Đokić-Milanović iz TOGZ-a kaže da su do sada registrovana tri stambena objekta za izdavanje smještaja, dva na Zvorničkom jezeru i jedan po principu „stan na dan“ te istakla da je ovo prilika da se svi koji imaju objekte na izdavanje upoznaju sa uslovima za rad.

 – Cilj nam je da pomognemo svim sugrađnima koji hoće da se bave turizmom, da im kažemo kako da registruju svoje objekte, kako da urade kategorizaciju, te da im objasnimo koje su njihove obaveze. Gradska uprava je maksimalno izašla u susret ovim ljudima jer plaćaju po krevetu godišnju, paušalnu taksu od 15 KM dok je u drugim gradovima to mnogo skuplje. Kategorizacija se u drugim gradovima kreće od 50 do 100 KM, a kod nas se plaća samo taksa od 10 KM. Sa nama su bili i predstavnici Poreske uprave i Gradske uprave kako bi od njih vlasnici objekata na izdavanje saznali koji su njihove obaveze i kako da ostvare dodatni ili osnovni izvor prihoda. Turistička organizacija svima njima stoji na raspolaganju, a tu su bili i vlasnici objekata iz Srbije kako bismo zajedno razmijenili iskustva – rekla je Đokić-Milanović.

Stručno predavanje o ovoj temi održao je profesor Radomir Stojanović iz Beograda.

 – Ovdje smo da fizičkim licima ukažemo na mogućnost da krenu u novu djelatnost, izdavanje smješta, i to legalno, te kako da ostvare korist ekonomsku i neekonomsku. Ujedno, ukazali smo im da oni ne moraju da imaju formalno obrazovanje iz turizma i ugostiteljstva da bi se bavili ovim poslom. Grad Zvornik je na Drini, jezero je prelijepo, ovo je tranzitno područje što znači da perspektiva postoji. Oni prvo treba da se registruju i kategorizuju objekte, a vrlo važno je da iza njih stoji i gradska turistička organizacija koja će takvim objektima raditi promociju na sajmovima – istakao je Stojanović.

(infobirac.net)