Institut dao preporuku: Maske đaci treba da nose i tokom nastave

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Institut dao preporuku: Maske đaci treba da nose i tokom nastave

 

Uzimajući u obzir činjenicu da od 1.septembra, odnosno od početka rada škola u Republici Srpskoj, nije zabilježen prenos Kovida -19 u školama, ali je zabilježen povećan broj potvrđenih slučajeva virusa korona u školskoj dobi, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dao je preporuku da đaci maske nose i tokom nastave.

– Za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole, mogućnost nošenja maske tokom časa se procjenjuje od strane nadležnog nastavnika. Učenici od šestog do devetog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola treba da nose maske i tokom časa – istakli su u Institutu.

U Institutu kažu da su uzeli u obzir trenutnu organizaciju nastavnog procesa i preventivne mjere koje se sprovode u školama u Republici Srpskoj, do sada dostupne naučne podatke u vezi sa prenosom infekcije kod djece kao i preporuke međunarodnih organizacija.

– Osobe koje su zaražene kovidom-19, a koje još uvijek nemaju simptome ili su im simptomi blago ispoljeni ili kratko traju, mogu biti prenosioci ove bolesti. Kovid-19 se najčešće prenosi putem kapljica koje zaražene osobe izbacuju iz usta tokom govora, naročito glasnog govora, pjevanja, kihanja, kašljanja… Nošenje maski za lice među stanovništvom je prvenstveno potrebno da bismo bolje kontrolisali širenje infekcije sa osoba koje nemaju simptome ili su im simptomi vrlo blagi, na zdrave osobe – pojasnili su u Institutu.

Napominju da je ova mjera posebno važna kada je visok nivo transmisije virusa u zajednici, odnosno kada u zajednici imamo znatan broj zaraženih osoba. Velika je uloga maski takođe u smanjenju količine virusa kojoj je osoba koja nosi masku izložena ako dođe u kontakt sa zaraženom osobom, tj. u smanjenju infektivne doze.

Vaš Shooter!

– Prema dosadašnjim pokazateljima, upravo infektivna doza često određuje težinu kliničke slike. U skladu sa navedenim, nošenje maski ima najveći zaštitni efekat ako ovu mjeru poštuju sve osobe, tj. ako masku nose i oni koji su zaraženi, a to još ne znaju pa se kreću i kontaktiraju sa drugim ljudima, i oni koji su zdravi – istakli su u Institutu.

Nošenjem maski, napominju, takođe se smanjuje tendencija dodirivanja usta, nosa i očiju, te je to dodatni vid zaštite od kovida-19.

–  Bitno je naglasiti da maske za lice nisu zamjena za ostale preventivne mjere kao što su redovno i pravilno pranje ruku, održavanje respiratorne higijene (kašljanje ili kihanje u maramicu koja se odmah baca u korpu za smeće ili, u nedostatku maramice, u lakat), održavanje fizičke udaljenosti od 2 metra od drugih osoba te izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju. Ove mjere se moraju poštovati i kada se nosi zaštitna maska, kako bismo ostvarili adekvatan nivo zaštite – naveli su u Institutu.

(Izvor: glassrpske.com)