Zvornik – Cikotić: Pojedine grupe migranata vraćaju po 20 puta u toku dana

REGION ZVORNIK

Zvornik – Cikotić: Pojedine grupe migranata vraćaju po 20 puta u toku dana

 

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić izjavio je danas u Zvorniku da su aktivnosti koje su, u posljednje tri sedmice preduzete, dale svoj efekat na smanjenju broja ulazaka migranata u BiH.

Cikotić je nakon razgovora sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, kome su prisustvovali zamjenik ministra bezbjednosti Nedeljko Jović i komandant EUFOR-a u BiH general-major Rajnhard Trišak, rekao da je, prema izvještaju Granične policije, osjetno smanjen i broj migranata koji ulaze i broj migranata koji u odnosu na sporazum o readmisiji budu vraćeni na desnu obalu Drine, odnosno u Srbiju.

 – Zadovoljni smo sa ovim informacijama, ali i dalje svjesni izazova koje imamo u smislu kontrole istočne granice BiH, a koju predzimamo u cilju podizanja mjera koordinacije svih agencije za primjenu zakona, pored Granične policije, kako bi podigli kvalitet te kontrole i još više smanjili broj ulazaka migranata na ove prostore – rekao je novinarima Cikotić.

On je naglasio da je u borbi protiv migrantske krize ključna stvar podići nivo kontrole i smanjiti ulazak ilegalnih migranata u BiH na minimalno moguću mjeru.

Cikotić je naglasio da je od predstavnika Granične policije čuo da oni pojedine migrantske grupe u toku dana po 20 i više puta registruju i vraćaju sa jedne na drugu granicu, što ovaj posao čini i napornim i odgovornim.

Prema njegovim riječima, krucijalno je važno da se ovdje na vidan način manifestuje nova bezbjednosna paradigma o međuzavisnosti država kad je u pitanju bezubjednost koju može da provede prisustvo i kretanje migranata.

Кomndant EUFOR-a Trišak rekao je da je glavni razlog ove posjete da dobije detaljne informacije iz prve ruke o situaciji sa migracijama u ovom području.

Vaš Shooter!


Gradonačelnik Stevanović istakao je da migrantska kriza potresa i područje Zvornika u značajnom obimu, jer je ovo porstor na kome najviše ulaze migranti.

 – Istakli smo probleme sa kojima se naši sugrađani susreću sa migrantima koji u sve većem broju prelaze na ovo područje u grupama od 20 , 30 ili više, naročito noću, što čini situaciju vrlo ozbiljnom kada se u tako velikim grupama pojave u nekom od naselja – rekao je Stevanović.

On je dodao da je grad Zvornik suočen i sa problemom finansijske prirode u smislu da je prilkom prelaska granice bilo nekoliko slučajeva da migranti tragično završe svoj život, a grad je jedina adresa koja je zadužena za sahranu i prateće troškove.

(infobirac.net)