Uz Hrvatsku jedini u regionu: Republički zavod za geološka istraživanja uradio android aplikaciju geološke karte Srpske (FOTO, VIDEO)

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Uz Hrvatsku jedini u regionu: Republički zavod za geološka istraživanja uradio android aplikaciju geološke karte Srpske (FOTO, VIDEO)

 

Republički zavod za geološka istraživanja, čije je sjedište u Zvorniku, uradio je android aplikaciju geološke karte Srpske čime su uz Hrvatsku postali jedini zavod koji je digitalizovao svoje geološke karte.

Mladen Tomić direktor Geološkog zavoda kaže da je izrada aplikacija bila predviđena godišnjim planom rada.

 – Mobilna aplikacija je produkt rada svih zaposlenih, a predviđena je godišnjim planom rada. I pored pandemije virusa korona uspjeli smo da uradimo ono što smo planirali tako da smo završili ovaj veoma značajan projekat za čitavu Republiku Srpsku – rekao je Tomić.

Zamjenik direktora Geološkog zavoda Cvjetko Sandić kaže da sa ponosom predstavljaju android aplikaciju od koje će korist imati ne samo stručnjaci iz ove oblasti nego i građani, a besplatno se može preuzeti sa zvanične stranice zavoda geozavodrs.com.

 –  Aplikacija je produkt našeg dugogodišnjeg rada i prikupljanja podataka sa terena. Aplikacija omogućava da svi geološki podaci Srpske budu dostupni stručnoj janosti, građanima, ali i trećim licima, odnosno geolozima amaterima, ljubiteljima prirode te učenicima srednjih škola koji će na zanimljiv način imati priliku da izučavaju geologiju Srpske. Aplikacija se preuzima na našem sajtu i potpuno je besplatna, a što je veoma važno ona radi i u oflajn režimu, dakle kada je instalirate nije potreban internet za njeno pokretanje – naveo je Sandić.

On je dodao da se na ovome neće stati te da će se aplikacija proširiti podacima o klizištima, hidrogeološkim i geoturističkim potencijalima, te zemljotresima. 

 – Ponuđeni geološki podaci se mogu kombinovati sa drugim podlogama što omogućava da se utvrdi recimo starost terena, odnosno stijena, njihovu vrstu i druge osobine. Aplikacija je nastala kao želja da se prilagodimo savremenim trendovima i informacionim tehnologijama, odnosno zamjenom analogne digitalnim tehnologijama. Posebno želimo da istaknemo da smo mi, iako smo jedan mali zavod, pored Hrvatske, jedini u regionu koji je uradio ovu aplikaciju – istakao je Sandić.

(infobirac.net)