Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku proslavio krsnu slavu Malu Gospojinu

ZVORNIK

Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku proslavio krsnu slavu Malu Gospojinu

 

Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku danas je svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača proslavio krsnu slavu Malu Gospojinu.

Svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić, koji je sa kumom slave Bojanom Ivanovićem, zamjenikom gradonačelnika Zvornika, sveštenstvom i vjernicima slomio slavski kolač.

U okviru slave hrama obavljeno je darivanje krstova i ikona, te litija oko ove svetinje.

Protojerej stavrofor Lukić rekao je da je Rođenje Presvete Bogorodice praznik radosti i spasenja.

On je dodao da sa posebnom radošću gledamo kako hram u ovih proteklih dvanaestak godina raste, radujući se svakom novom danu u kome se nešto novo završava.

 – Privodeći započetu gradnju ikonostasa, započela je izrada živopisa hrama, urađen je patos u hramu i na tremovima, te urađeno ograđivanje porte hrama – rekao je sveštenik Lukić.

Prema njegovim riječima, slava je vrijeme kada se svodi bilans i analizira šta je urađeno u protkelom vremenu, i naravno gleda se unaprijed da se vidi šta predstoji i šta treba još uraditi.


Sveštenik Lukić je, s blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa tuzlanko-zvorničkog Fotija, najavio da će za dvije godine biti veliko osvećenje ovog hrama i naglasio da je to zasluga Presvete Bogorodice, zaštitinice Sabornog hrama.

Podsjećajući da je Saborni hram posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, protjerej stavrofor Lukić je rakao da je ovaj praznik, kako neki tumače, početak svih praznika.

Gradnja ovog sabornog hrama počela je 2008. godine, kada je tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zemljište na kojem se gradi.

Saborni hram ima pet kupola, od kojih je jedna centralna izgrađena u visinu od 33 metra, što simbolizuje provedene godine Isusa Hrista na zemlji, te dva zvonika visine sa krstom po 55 metara.

Hram sa oltarom je dugačak 20, a širok 19 metara.

Saborni hram prva je pravoslavna bogomolja koja se na području grada Zvornika izgrađena nakon skoro dva vijeka, jer je postojeći hram Rođenja Svetog Jovana Preteče i Кrstitelja sagrađen 1823. godine.

(infobirac.net)