Rekordna godina za poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj

REGION ZVORNIK

Rekordna godina za poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da Srpska od nastanka nije imala tako dobre prinose u poljoprivrednoj proizvodnji kao što je to ove godine.

Pašalić je u podsjetio da su prosječni prinosi pšenice bili do rekordnih sedam tona po hektaru, te da se rekordan rod očekuje i u predstojećoj žetvi kukuruza, koji je kao najvažnija poljoprivredna kultura u Srpskoj zasijan na 130.000 hektara.

– Ove godine smo imali jako uspješnu proizvodnju. Sjećam se da sam početkom marta razgovarao sa saradnicima i da sam rekao da nam je cilj da Republika Srpska proizvede što je moguće više hrane. To se zaista i desilo – rekao je Pašalić.

Naglasio je da je to djelimično posljedica dobrih uslova za proizvodnju, ali i dobrih mjera Vlade, koja je nabavkom sjetvenih paketa, te obezbjeđivanjem regresiranog dizela za 7,5 miliona KM, povećala obim sjetve.

– Osim svega navedenog imali smo i sjajno dejstvovanje protivgradne preventive, zbog čega je bilo nešto malo šteta od grada, mnogo manje nego recimo u Hrvatskoj i Srbiji, tako da smo uspjeli da zaštitimo te usjeve u najvećoj mogućoj mjeri – napomenuo je Pašalić.

(Izvor: rtrs.tv)