Bez dogovora na sastanku predstavnika RPZ-a i ministarstva sa roditeljima područne škole u Liplju – Damjanović: Ustav i institucije Srpske mjesto za rješenje problema

MA Izdvojena ZVORNIK

Bez dogovora na sastanku predstavnika RPZ-a i ministarstva sa roditeljima područne škole u Liplju – Damjanović: Ustav i institucije Srpske mjesto za rješenje problema

 

Direktor RPZ-a RS Predrag Damjanović, Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpkse te direktor OŠ Sveti Sava Goran Ivanović razgovarali su danas sa roditeljima učenika područne škole u Liplju, kod Zvornika, koji zbog naziva jezika u pedagoškoj dokumentaciji nisu ove godine pustili svoju djecu u školske klupe. 

Roditelji su na sastanku ponovili svoje zahtjeve, a predstavnici institucija Srpske zvanične stavove i zakonske i ustavne odredbe koje rješavaju ovu problematiku tako da do dogovora o polasku djece u školu nije došlo. 

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović kaže da se ovaj problem javlja uvijek kada su izborne godine.

 – Ovo je problem roditelja, a ne učenika. Mi smo danas prenijeli roditeljima poruku da je pohađanje škole jedno od osnovnih prava djeteta, pogotovu osnovnih škola koja je obavezna i niko nema prava da ih spriječi da ide u školu. Sa druge strane, u Ustavu Republike Srpske je riješeno pitanje jezika, a te odredbe je nametnuo visoki predstavnik i niko od bošnjačkih političara koji danas problematizuju to pitanje tada nisu imali nikakvih primjedbi. Svi koji dolaze u tu područnu školu i koji obećavaju da će riješiti taj problem neće to uraditi bez institucija Republike Srpske. U svemu ovom najviše trpe djeca. Mi ćemo, kao i rukovodstvo škole, obezbijediti sve druge uslove za školovanje kakve imaju i djeca u centralnoj školi – rekao je Damjanović.

Vaš Shooter!

On je dodao da u Republici Srpskoj 6.090 učenika bošnjačke nacionalnosti pohađa osnovnu školu, a samo ovih desetak nije krenulo u školu, mada imamo informaciju da njih troje ili četvoro idu na nastavu.

 – Dakle, samo ovi roditelji kažu da ne daju djeci da idu u školi, a ostalih preko 6.000 ne problematizuju ovo pitanje jer su shvatili da djeca moraju da idu u školu i da poštuju važeći Ustav i zakone Republike Srpske  – zaključio je Damjanović.

Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje u Ministarstvu prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpkse istakla je ovim povodom da se ne radi o vaspitnom, odnosno obrazovnom problemu ili pitanju struke već se ovaj problem vezuje za neka druga pitanja.

Sastanak u Liplju

 – Stoga smo i obavili ovaj sastanak sa roditeljima da ih obavijestimo o ustavnim i zakonskim odredbama u ovom slučaju. Tu je jasno definisano da u RS postoje jezici konstitutivnih naroda, srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda. To ne znači da Bošnjaci svoj jezik ne mogu da zovu bosanski jezik, ali u evidenciji nema drugog načina osim da ga definišemo kao jezik bošnjačkog naroda, jer tako stoji u Ustavu RS. Djeca nisu diskriminisana i pohađaju nastavu po programu Tuzlanskog kantona – rekla je Cvijanović.

Iz OŠ Sveti Sava su nam potvrdili da su roditeljima prenijeti stavovi nadležnih i obaveze roditelja te da im je ostavljen period do ponedjeljka kako bi se djeca vratila na nastavu, a od tog perioda njihov izostanak će biti evidentiran. 

(infobirac.net)