Krizni štab: Građani Srbije koji se do petka u 18 h ne vrate u zemlju biće „stavljeni pod nadzor“

REGION

Krizni štab: Građani Srbije koji se do petka u 18 h ne vrate u zemlju biće „stavljeni pod nadzor“

 

Na današnjem sastanku Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 Srbije donijete su tri odluke, od kojih je glavna ona vezana za povratnike iz inostranstva, posebno iz zemalja u kojima je došlo do naglog širenja korona virusa. Prije svih, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Krizni štab je pozvao sve građane koji se nalaze na ljetovanju u regionu, odnosno u zemljama sa velikim brojem novozaraženih od korona virusa, da se što prije vrate u Srbiju. Od petka 18. septembra u 18 časova oni će svi biti u obavezi da se po povratku jave u lokalnu kovid ambulantu gdje će dežurni ljekari odlučivati da li je neophodan dalji nadzor građana ili ne.

Kako saznajemo, nadzor neće biti jedinstven za sve građane, zavisiće od stanja pacijenta, ali i kapaciteta same kovid ambulante. Da li će neko biti pod zdravstvenim nadzorom ili ne zavisiće od toga kako se građanin osjeća, njegovih godina, opšteg zdravstvenog stanja, ali i države iz koje dolazi.

Oni koji budu stavljeni pod zdravstveni nadzor biće ili pozivani telefonom svakog dana ili će poslije nekoliko dana biti ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje.

2. Samoizolacija ili PCR

Krizni štab je zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradi PCR test. Ovo je sve na nivou preporuke jer, kako je istaknuto, “Krizni štab trenutno nema zakonsku osnovu da stavi zdravog čovjeka po povratku sa putovanja u karantin ili samoizolaciju”.

3. Sajmovi, koncerti…

Kako saznajemo, Krizni štab je dobio dosta zahtjeva za organizovanje sajmova, koncerata i sličnih manifestacija, konačna odluka nije donijeta, ali je stav svih u Kriznom štabu da je rizik od sajmova gdje se okupi po 1.000 ljudi u zatvorenom prostoru visok, saznaje “Blic”. Ipak, o ovome će se još pričati s obzirom da je sajamska industrija veoma važna za ekonomiju.

(Izvor: blic.rs)