Predsjedništvo opštinske Boračke organizacije iz Milića podržalo zahtjeve BORS-a

MILIĆI

Predsjedništvo opštinske Boračke organizacije iz Milića podržalo zahtjeve BORS-a

 

Predsjedništvo Boračke organizacije opštine Milići podržalo je na posljednjoj sjednici, zahtjeve Boračke organizacije RS (BORS), koji su upućeni Institucijama RS, a koji se odnose na poboljšanje položaja demobilisanih boraca. Predsjednik predsjedništva opštinske Boračke organizacije Milići Nikodin Đurić kaže da predsjedništvo odbacuje bilo kakav zahtjev Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” za ostvarivanje prava kroz Zakon o pravima boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

 – Kategorički odbijamo zahtjev Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” za ostvarivanje prava kroz Zakon o pravima boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Podržavamo zahtjeve boračkih organizacije istočnog dijela RS koji se odnose na povećanje boračkog dodatka demobilisanim borcima bez redovnih mjesečnih primanja sa marku i 60 na pet maraka po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, uplatu radnog staža za sve borce koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, zaseban i izdvojen status BORS-a, povećanje lične i porodične invalidnine – kaže Đurić i napominje da se, osim zaključaka koji su usklađeni sa BORS, na sjednici razgovaralo i o budžetu opštinske Boračke organizacije za sljedeću godinu i drugim pitanjima.

 – Donijeli smo zaključak da raspišemo konkurs za prijem sekretara opštinske Boračke organizacije Milići, jer dosadašnji predsjednik odlazi u penziju. Takođe obratićemo se načelniku opštine Milići za dodjelu 40 kubika ogrevnog drveta najugrženijim porodicama u idućoj godini. Takođe, zauzeli smo stav da je radnicima, koji su radili u ratnoj bolnici u Milićima bilo teže nego borcima prve kategorije i mi ćemo uputiti svim releventnim institucijama zahtjev za rješavanje problema radnika ove bolnice, a koji se odnose na nepovezan radni staž i druga pitanja – kaže Đurić.

Predsjedništvo je na sjednici zauelo stav da predlože budžet za sljedeću godinu u iznosu od 151.000 KM.

 – Nažalost bužet se na poštuje, ostvaruje se sa nekih 70% i opštinska boračka organizacija nema mogućnost da pomogne borcima po pitanju jednokratne pomoći. Smatramo da bi ovaj iznos bio dovoljan da više pomognemo borcima – kaže Đurić i poziva borce da se učlane u Boračku opštinsku organizaciju kako bi mogli da budu birani u radna tijela ove organizacije i na taj način daju doprinos u donošenju odluka.

Prema podacima Boračke organizacije opštine Milići, oni trenutno imaju 560 članova.

(Izvor: magic.ba)