U Vlasenici obilježeno 28 godina od osnivanja Јurišnog odreda

REGIJA BIRAČ VLASENICA

U Vlasenici obilježeno 28 godina od osnivanja Јurišnog odreda

 

Pripadnici Јurišnog odreda Vlasenica, obilježili su danas 28 godina od formiranja ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske, koja je 1992. godine hrabro stala u odbranu srpskih ognjišta.

Obilježavanju su prisustvovali ratni komandant jedinice Miroslav Kraljević, porodice poginulih boraca, predstavnici Boračkih organizacija Vlasenice i Šekovića, te pripadnici nekadašnje jedinice šekovačke Garde.

 

Ratni komandant jedinice Miroslav Kraljević rekao je da su ratni dani bili sudbonosni i teški za srpski narod, ali da se grupa najhrabrijih i najodanijih boraca okupila i stala na branik otadžbine da bi sačuvali Republiku Srpsku stvorenu 9. januara 1992. godine.

On je dodao da je Јurišni odred imao više od 700 boraca, a živote je položilo 35 boraca, koje je nazvao najčasnijim sinovima Vlasenice i susjednih opština.

Kraljević je izjavio da je obaveza svih da se na ovaj dan okupljaju i da poginule borce nikada ne zaborave.

– Obaveza je mene kao komandanta da okupljam svoje jurišnike, da okupljam sve naše građane, sve borce Vojske Republike Srpske, da ne zaboravimo one koji su dali živote i njihove porodice – rekao je Kraljević i dodao da je bitno da svi budu okupljeni oko Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije u Vlasenici Mile Simanić podsjetio je da je ova dobrovoljačka jedinica odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda.

On je napomenuo da ovaj dan obilježavaju pod motom Dostojni svojih predaka, a ponos svojih potomaka, jer se tako i osjećaju.

– Mislimo da smo ostvarili taj cilj, da se preci neće postidjeti naših djela, a da će potomci imati neku snagu iz naših djela koja će im biti potrebna u radu, životu i stvaranju Republike Srpske – dodao je Simanić.

Povodom obilježavanja 28 godina od osnivanja Јurišnog odreda organizovana je posjeta Spomen-sobi poginulim pripadnicima VRS, položeno je cvijeće na Vojničkom groblju, te služen parastos za poginule borce u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

(Izvor: rtrs.tv)