U nedjelju centralno obilježavanje Svetih novomučenika jasenovačkih

REGION

U nedjelju centralno obilježavanje Svetih novomučenika jasenovačkih

 

U manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu sutra će biti upriličeno centralno obilježavanje Dana Svetih novomučenika jasenovačkih, koje organizuje Eparhija pakračko-slavonske.

Planirano je da od 9.00 časova bude služena Sveta arhijerejska liturgija, a potom će biti osveštan zimski hram Svetih novomučenika jasenovačkih pri kompleksu manastira Rođenja Svetoga Јovana Krstitelja.

Potom će biti osveštani slavski kolač i žito na humci pored Kamenog cvijeta.

Paroh pakrački Đorđe Teodorović rekao je ranije Srni da je obilježavanje 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata i proboja posljednjih jasenovačkih logoraša počelo u četvrtak, 10. septembra, u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu naučnim skupom “Novomučenici: Poliperspektiva šest”.

On je napomenuo da Dani novomučenika jasenovačkih daleko prevazilaze lokalni karakter samo Eparhije pakračko-slavonske, te da ove godine, zbog specifičnih uslova usljed pandemije virusa korona, mnogo ljudi iz Republike Srpske, Srbije i drugih zemalja neće moći da prisustvuje obilježavanju.

– U Јasenovac treba dolaziti i u njemu se moliti, treba ga se istinski i dostojanstveno sjećati onako kako je u duhu i tradiciji našeg naroda – rekao je Teodorović.

Sveta arhijerejska liturgija služena je i juče, na Usjekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja, u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, rodnom mjestu blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Јevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Јastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

(Izvor: rtrs.tv)