Slovenija izgubila „vinski“ spor protiv Hrvatske

REGION ZANIMLJIVOSTI

Slovenija izgubila „vinski“ spor protiv Hrvatske

 

Opšti sud Evropske unije odbacio je danas tužbu Slovenije protiv Evropske komisije u slučaju teran vezanom za dugogodišnji vinski spor između slovenačkih i hrvatskih vinara.

Odbačen je zahtjev Slovenije da se poništi uredba EU o uslovima za korišćenje termina teran na etiketama hrvatskog vina iz Istre, naveo je evropski sud u saopštenju za medije, a prenosi Seebiz.

Vaš Shooter!

Nakon ulaska Slovenije u EU taj naziv se koristio na etiketama nekih slovenačkih vina, najprije kao tradicionalni naziv za vino s Krasa, proizvedeno na određenim vinogorjima, a onda mu je bila priznata i oznaka zaštićenog porijekla, navodi se u opširnom opisu spora u obrazloženju presude.

Evropska komisija je uredbom, koja je stupila na snagu sredinom 2017. godine, odobrila izuzetak po kojem se hrvatski teran iz Istre može prodavati s naljepnicom Hrvatska Istra – teran, s tim da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

Slovenija sada, nakon odbijanja njene tužbe, ima mogućnost da na presudu opšteg suda EU podnese žalbu, ali nije poznato da li će to učiniti.

Tužbu je podnijela nekadšnja vlada Mire Cerara, a u martu je formirana nova vlada Јaneza Јanše, koja se zalaže za mirno rJešavanje sporova, navodi se u tekstu.

(Izvor: rtrs.tv)