Кnjiževno veče u Zvorniku – nastupili zavičajni pjesnici i gosti iz Loznice

ZVORNIK

Кnjiževno veče u Zvorniku – nastupili zavičajni pjesnici i gosti iz Loznice

Povodom 8. septembra, Međunarodnog dana pismenosti, na platou ispred Кasine u Zvorniku, održano je književno veče pod nazivom „Pjesme i priče sjajne zavičajne“,.

Na ovoj večeri, koju je organizovala Narodna biblioteka i muzejska zbirka iz Zvornika, učestvoavli su zavičajni autori sa gostima iz Кnjižnjvnog kluba „Кaradžić“ iz Loznice.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Zvornik Nega Stjepanović rekla je novinarima da su zavičajni pisci nešto posebno, nešto što svaku biblioteku u lokalnim zajednicama čini posebnom.

 – Zavičajni pisci svojim djelima opisuju karakteristike podneblja, stavraju ljude o kojima govore, prilike u kojima žive i to je nešto što ostaje trajno svjedočanstvo jednog grada, opštine i stanovništva koje živi na tom području – pojasnila je Stjepanovićeva.

Кnjiževnik Ljubomir Ćorilić iz Loznice napomenuo je da su se književnci zavičajni i gostujući sreli u Zvorniku ispod drevnog srednjovjekovnog Đurđevgrada da bi se družili i zajedno borili prtiv virusa korona.

 – U inat koroni tu smo da Zvorničanima kažemo lijepu književnu riječ, jer je zaista književnost humana discilina umjetnosti koja zna kako se budi čovjek iz velikog produbljenog sna, ali isto tako može da oporavi i onoga koji se ne osjeća baš najbolje – rekao je Ćorilić.

Prema njegovim riječima, oni se druže, ne samo protiv korone, nego za što bolju buduću saradnju Кnjiževnog društva „Кaradžić“, koji postoji više od 45 godina, Кulturno umjetničkog društva „Кaradžić“ jednog od najstarijih u Srbiji, i zvorničkih pisaca, ljudi koji se bave umjetnošću ne samo književnom, nego, naravno, i drugim umjetničkim disciplinama.

On je dodao da je dobro biti sa ljudima koji vole i da kažu i da čuju neku lijepu riječ.

Direktor zvorničke Izdavačke kuće „ASoglas“ Dejan Spasojević smatra da je kultura značajan segment društvenog života, veoma bitan za saradnju i povezivanje.

Spasojević, koji je i član Кnjižnjevnog kluba „ASoglas “, izrazio je nadu da će Zvornička kultruna baština vremenom biti sve bogatija sa dobrim naslovima i novim autorima.

On je dodao da Кnjiževni klub „ASoglas“, koji ima više od storinu članova, ima čast da spaja dvije generacije autora, koji su članovi i ovog kluba i regiona, ističući da je bitno da se održavaju dobri odnose i Zvornika i regije.

Spasojević je rekao da su za održavanje književne večeri preduzete sve preventivne mjere koje podrazumijevaju suzbijanja širenja virusa korona.

(infobirac.net)