Tegeltija i Košarac u Bratuncu i Srebrenici: Neprihvatljivo da TRB nema saradnju sa Oružanim snagama

BRATUNAC SREBRENICA

Tegeltija i Košarac u Bratuncu i Srebrenici: Neprihvatljivo da TRB nema saradnju sa Oružanim snagama

 

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saglasili su se da je neprihvatljivo da kompanija Tehnički remont Bratunac nema poslovnu saradnju sa Oružanim snagama BiH, ali i drugim bezbjednosnim agencijama sa nivoa BiH.

Tegeltija je, nakon posjete proizvodnih pogona i sastanka sa generalnim direktorom TRB-a Slavenkom Ristićem, novinarima izjavio da je riječ o jednoj od najznačajnijih firmi u Bratuncu, koja je izrasla u respektabilnu kompaniju koja ostvaruje poslovne rezultate na međunarodnom tržištu.

– Opredijeljenost Vlade Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske da uspješno sarađuje sa TRB-om pokazatelj je da je ponuda ove kompanija na nivou najboljih proizvođača lakog naoružanja i oklopnih vozila koja se nalaze u sastavu naoružanja MUP-a Srpske – naveo je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je neophodno da se TRB-u da jednaka šansa u BiH, kada su u pitanju Oružane snage.

– Oni su kompanija koja nosi tradiciju prijeratnog remontnog zavoda, imaju sve potrebne licence za remont naoružanja koje se i sada nalazi u Oružanim snagama BiH i, nažalost, do sada nisu uspjeli dobiti nijedan posao, što za nas nije u redu jer smatramo da naše kompanije trebaju da imaju prednost i da firme iz Srpske imaju jednaku šansu kada je u pitanju snabdijevanje naoružanjem, ali i remont naoružanja Oružanih snaga BiH – ukazao je Tegeltija.

On je naglasio da će biti obavljeni razgovori sa ljudima koji su zaduženi unutar Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, kako bi TRB nastavio sa svojim razvojem onako kako je planirao u budućnosti.

– Njihovi kapaciteti i iskustvo daje nam nadu da će ovo predstavljati osnov za razvoj namjenske industrije u Republici Srpskoj, a samim tim i u BiH – rekao je Tegeltija.

Košarac je istakao da u spoljnotrgovinskom prometu namjenska industrija obuhvata značajan dio, a da je TRB nukleus razvoja namjenske industrije u Srpskoj, koja 100 odsto svoje proizvodnje plasira na inostrana tržišta.

– Ohrabrujuća je činjenica da postoji jako dobra saradnja namjenske industrije iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali ono što nema opravdanja je činjenica da u ukupnom prometu proizvoda namjenske industrije, kada su u pitanju zajednički organi, odnosno Oružane snage i neke druge bezbjednosne agencije na nivou BiH ova kompanija ne učestvuje – upozorio je Košarac.

Košarac je ukazao na obavezu da se vidi na koji način se TRB-u može pomoći da adekvatno bude zasupljen na domaćem tržištu.

– Mi smo potpuno usmjereni da na temelju tržišnih pravila i ravnopravnosti u procesu kandidovanja u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, kompanije iz Republike Srpske i ova kompanija imaju adekvatno učešće i mjesto i na tome ćemo svi zajedno raditi – naveo je Košarac.

Ristić je rekao da današnja posjeta samo dokazuje jedan kontinuitet i opredjeljenje Vlade Republike Srpske, ali i BiH da pomognu ovoj kompaniji da izađe na tržište, da bude još bolja i da zaposli još više radnika.

Tegeltija: Uspjeh Srebrenice važan za cijelo društvo

Uspjeh ove lokalne zajednice važan je za cijelo društvo u BiH, poručio je u Srebrenici predsjedavajući Savjeta ministara. BiH je, kaže Zoran Tegeltija, uspješna onoliko koliko su uspješne njene lokalne zajednice, poput Srebrenice, koja je specifična opština.
 
Rješavanje problema putne infrastrukture, što je ujedno i rješavanje pitanja povezivanja sa Srbijom, projekti razvoja kulture i sporta u ovoj lokalnoj zajednici, kao i pomoć izbjeglim i raseljenim licima, samo su neke od tema o kojima je razgovarao sa načelnikom ove opštine. 

 – Srebrenici trebaju nova radna mjesta, kao i rješavanje određenih infrastrukturnih problema koji decenijama muče ove sredine. O tome smo razgovarali sa načelnikom – kako pomoći Srebrenici u njenim nastojanjima da otvore nova radna mjesta kako da obnovi neke pogone – rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 

U Srebrenicu smo došli sa jasnom porukom, da ispravimo grešku prethodnog saziva Savjeta ministara, jasan je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. Naša politika je, kaže Staša Košarac, očuvanje svakog radnog mjesta i jačanje privrede. Ono što je obećao prethodni saziv Savjeta ministara, nije ispunio, tvrdi načelnik opštine Srebrenica. 

 – Raduje me sama inicijativa od samog početka imenovanja gospodina predsjedavajućeg Tegeltije, da je spreman da riješi pitanje milion i po obećanih donacija za Srebrenicu od Savjeta minsistara 2015. godine na zajedničkoj konferenciji kada je i Srbija donirala Srebrenici 5 miliona evra – istakao je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice. 

(Izvor: rtrs.tv, atv)