Počinje sufinansiranje projekata koje su predložili građani Malog Zvornika

MALI ZVORNIK

Počinje sufinansiranje projekata koje su predložili građani Malog Zvornika

 

Mali Zvornik je, pored Užica i Trstenika, jedna od prve tri opštine u Srbiji, u kojima će švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ sufinansirati projekte koje su predložili građani. U opštinu je stiglo devet predloga, za koje je ukupno glasalo oko 120 građana.

Predlozi stanovnika Malog Zvornika su postavljanje mobilijara za sedenje ispred zgrade opštine, u parku, zatim adaptacija platoa ispred zgrade u Ribarskoj ulici, opremanje objekta pored kapele u donjem naselju i sanacija sportskog terena u Donjoj Trešnjici. Građani su tražili još i adaptacije postojećih igrališta u selima Amajić i Čitluk, opremanje šetalište do plaže u Sakaru, uređenje dela krova seoskog doma kulture u selu Donja Borina kao i sanaciju doma kulture u Radalju.

 – Veoma smo zadovoljni odzivom građana u Malom Zvorniku. U narednih nekoliko meseci očekujemo da i sve ostale opštine raspišu pozive za građane koji žele da predlože šta smatraju da je njihovim lokalnim samoupravama najpotrebnije, mi smo za to izdvojili ukupan fond od 16,5 miliona dinara –  kaže dr. Branislav Milić, stručnjak na programu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“.

Procedura predlaganja projekata u Malom Zvorniku je izgledala tako što je neformalna grupa građana, sa najmanje 10 poreskih obveznika koji su izmirili svoje poreske obaveze, popunjavala propisane obrasce sa opisom problema, trenutnim stanjem i šta je sve potrebno sprovesti. Prilikom predlaganja projekata građani su dostavili svoje procene troškova, koji prema pravilniku nisu mogli biti veći od 800.000 dinara. Obavezno učešće građana, podnosilaca predloga, je minimalno 10 odsto iznosa ukupne vrednosti projekta, a moguće je obezbediti ga volonterskim radom na realizaciji akcije, sopstvenim novčanim sredstvima ili kroz sponzorstvo i donacije fizičkih i pravnih lica.

Stručna komisija koja je zadužena za sprovođenje Javnog poziva će nakon provere ispunjenosti svih neophodnih uslova izvršiti ocenjivanje i rangiranje pristiglih predloga i dati predlog predsedniku opštine sa listom projekata koje bi trebalo finansirati ovim programom.

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, očekuje da će realizacija ovih predloga dodatno motivisati građane da se aktivno uključe u rešavanje manjih infrastrukturnih problema sa kojim se svakodnevno susreću, a za koje ove godine nisu bili spremni da apliciraju. U tu svrhu želja rukovodstva opštine Mali Zvornik je da i narednih godina nastavi sa ovim programom koji omogućava građanima da direktno učestvuju u predlogu trošenja sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu.

Vaš Shooter!

Dosadašnji plan je bio da se svi projekti završe do kraja ove godine, ali ako bude bilo potrebe, moguća su i manja odlaganja.

Ukupno će biti finasirani projekti koje predlažu građani u 18 opština u celoj Srbiji. Opštine koje su se prijavile za učešće u programu i saradnji sa građanima su Mali Zvornik, Trstenik, Svilajnac, Bor, Batočina, Rača, Užice, Sombor, Topola, Ljubovija, Apatin, Nova Varoš, Ćuprija, Bač, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Pirot, i Bojnik.

(A. Anđelović)