Biblioteke iz Zvornika i Bijeljine organizovale izložbu „Novo čitanje Petra Kočića“ i knjige o srpskom velikanu

MA Izdvojena ZVORNIK

Biblioteke iz Zvornika i Bijeljine organizovale izložbu „Novo čitanje Petra Kočića“ i knjige o srpskom velikanu

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, u organizaciji Narodne biblioteke i muzejske zbirke iz Zvorka i Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, u Bijeljini je organizovana izložba Novo čitanje Petra Kočića i promovisane dvije knjige koje govore o ovom srpskom književniku i političaru.

Direktor bijeljinske biblioteke Јovan Cvjetković rekao je da su izložbu i predstavljanje knjiga realizovali u saradnji sa Narodnom bibliotekom i muzejskom zbirkom iz Zvornika, koja je pripremila izložbu i izdavači su knjiga Tragika Petra Kočića, autora Milorada Đokovića i Prepiska Kočićeva autora Јovana N. Ivanovića.

Vaš Shooter!

Navodeći statistički podatak da u BiH živi 90.000 nepismenih ljudi, direktor zvorničke biblioteke Negosava Stjepanović istakla je da je obaveza i misija bibliotekara da svakodnevno podsjećaju na značaj pisma i pismenosti, kao i jezika uopšte.

– Petar Kočić, borac za slobodu, pravdu i otadžbinu, velikan, vanvremenski pisac koji je pomjerio granice srpske književnosti, kroz svoj književni i politički rad njegovao je i čuvao srpski jezik – rekla je Stjepanovićeva.

Izložbu je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Bijeljine Marko Mihajlović i najavio da će bijeljinska publika moći da je vidi do kraja septembra.

Predstavljanje knjiga o Kočiću održano je u sali Narodne biblioteke Filip Višnjić, uz poštovanje epidemioloških mjera zbog virusa korona.

Na promociji je rečeno da je Tragika Petra Kočića autora Milorada Đokovića nastala kao feljton objavljen u beogradskoj Politici i nagrađen, a u knjizi su korišteni arhivski podaci i dokumentacija praunuke Petra Kočića.

Prepiska Kočićeva, autora Јovana N. Ivanovića, knjiga je u kojoj su objedinjena Kočićeva pisma i među njima je 18 pisama koja nisu ranije objavljivana.

(Izvor: rtrs.tv)