Nisu ispunjeni uslovi za testiranje kineske vakcine u Srbiji

REGION ZANIMLJIVOSTI

Nisu ispunjeni uslovi za testiranje kineske vakcine u Srbiji

 

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da nisu ispunjeni uslovi da bi se kineska vakcina testirala u Srbiji i poručio da bi, prema nekim predviđanjima, krajem ove ili početkom sljedeće godine trebalo da bude proizvedena bezbjedna vakcina.

– Ono što mogu da obećam građanima Srbije je da ćemo, kao ozbiljna država, među prvima imati vakicinu koja se bude pokazala kao bezbjedna – rekao je Lončar za TV Pink, prenosi Tanjug.

Lončar je objasnio da je jedan od proizvođača vakcine iz Kine dao ponudu da se u trećoj fazi ta vakcina testira u Srbiji.

– Mi smo krenuli u razgovore i pregovore, ali nismo došli do te faze jer nisu ispunjeni uslovi da bi se ta vakcina testirala u Srbiji – rekao je Lončar dodajući da će Srbija obavijestiti svoje građane ako se dođe do te faze i ispune svi uslovi.

Lončar je naglasio da Srbija nije neozbljna država, koja može na nekom drugom principu da funkcioniše da se ne ispoštuju sva pravila koja postoje.

– Niti smo došli u tu fazu. Ako budemo, reći ćemo. Za sada niti se ispituje niti smo ispunili uslove koje zahtijeva Agencija za lijekove – naglasio je Lončar.

Upitan kada se može očekivati vakcinacija, Lončar je rekao da, ako sve bude u redu i ako sve bude išlo svojim tokom, a sve zavisi, kako je naglasio, od mnogo faktora, trebalo bi da imamo bezbjednu vakcinu do kraja godine ili početkom sljedeće.

On je naglasio da Srbija neće eksperimentisati već će postupati po proceduri.

Vaš Shooter!

 

– Najranije decembar ili januar, a onda imate period dok se ljudi vakcinišu… Do proljeća bi trebalo da se strpimo i pridržavamo mjera da bi nam bilo bolje – rekao je Lončar.

Lončar je podsjetio da se od 1. oktobra očekuje i pojava sezonskog gripa i naglasio da je obezbjeđeno dovoljno vakcine protiv gripa.

(Izvor: sputniknews.com)

FOTO: rtrs.tv