Tegeltija i Lučić posjetili Vlasenicu

VLASENICA

Tegeltija i Lučić posjetili Vlasenicu

 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić posjetili su opštinu Vlasenica, gdje su razgovarali sa načelnikom opštine Miroslavom Кraljevićem.

Tegeltija i Lučić su zajedno sa predstavnicima opštine Vlasenica obišli gradilište stambene zgrade za smještaj izbjeglih lica, kao i gradilište Sabornog hrama.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je BiH uspješna onoliko koliko su uspješne njene lokalne zajednice, te da će Savjet ministara nastojati da pruži podršku poboljšanju položaja raseljenih lica i povratnika u ovoj opštini.

 – Sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Milošem Lučićem i svojim saradnicima došao sam da vidimo koliko je uspješna opština Vlasenica, da joj pružimo podršku da bude bolja i uspješnija, da podržimo načelnika u namjeri da Vlasenica bude razvijena opština i otvorena sredina, kako za one koji su odvajkada živjeli u njoj, tako i za one koji su zbog posljedica rata došli tu da žive – izjavio je Tegeltija.

On je rekao da opština Vlasenica dio problema rješava sa Vladom Republike Srpske, te da će Savjet ministara pokušati da pruži podršku za one projekte koji se tiču položaja raseljenih lica i povratnika, a koji su u nadležnosti zajedničkih institucija.

 – Važno je da ljudi imaju pristojne ulice, rasvjetu i sve ono što je potrebno jednom naselju. Mi ćemo zaista izdvojiti maksimalno sredstava koliko budemo mogli za potrebe opštine Vlasenica – pojasnio je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara izrazio je zadovoljstvo ambicijama koje je iskazala ova lokalna uprava, jer, kako je rekao, bez ambicioznih projekata nema ni realizacije, izrazivši nadu da će u narednih godinu-dvije biti riješen problem raseljenih lica i izbjeglica.

Ministar Lučić nakon sastanka je rekao da je Ministarstvo na području opštine Vlasenica u proteklom periodu uložilo preko 3.000.000 КM i da ima još zahtjeva za rješavanje stambenih pitanja izbjeglih i raseljenih lica.

On je dodao da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u naselju Toplik u kojem se gradi zgrada za izbjegla i raseljena lica nastojati da asfaltira pristupni put do zgrade.

 – U okviru Regionalnog stambenog programa u toku je projektovanje za izgradnju 28 stambenih jedinica na području opštine Vlasenica – rekao je Lučić.

Načelnik opštine Vlasenica zahvalio je predsjedavajućem Tegeltiji i Lučiću na podršci koju više institucije pružaju lokalnoj zajednici.

 – Mi smo razgovarali o tome na koji način se može pomoći našoj opštini u pogledu infrastrukture. Posebno smo se osvrnuli na Skijaški centar Igrišta, Studentski dom i kategorije izbjeglih i raseljenih, a to je lokacija Toplik na kojoj se gradi zgrada za izbjegla i raseljena lica – rekao je Кraljević.

On je dodao da je planirano da zgrada bude završena do kraja ove godine i da je u Vlasenici ostalo još 150 porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih koje je potrebno stambeno zbrinuti, ističući da to nije moguće bez podrške viših institucija.

(Izvor: opstinavlasenica.org)