Prvi put u istoriji urađen muzičкi aranžman i postavljena кoreografija autentičnih običaja, pjesama i igara sa područja Bratunca i oкoline

BRATUNAC REGIJA BIRAČ

Prvi put u istoriji urađen muzičкi aranžman i postavljena кoreografija autentičnih običaja, pjesama i igara sa područja Bratunca i oкoline

 

Кulturno umjetničko društvo Most iz Bratunca kandidovalo je projekat kod opštine Bratunac Igrom i pjesmom sačuvajmo naše kulturno nasleđe sa ciljem da se od zaborava sačuvaju naši običaji, igre i pjesme koje su se igrale u prošlim vremenima na ovim prostorima, i da se prenesu na buduće generacije.

U postupku realizacije Projekta poznati srpski koreograf Dejan Milisavljević Zvečanac, sa kojim je КUD „Most“ iz Bratunca do sada ostvario veoma uspješnu saradnju, boravio je u Bratuncu i vršio postavku koreografije „Žetelački običaji iz Bratunca i okoline“ – Srpske igre iz Podrinja.

Vaš Shooter!


 – Zahvaljujući rukovodstvu КUD-a Most, koji su prepoznali ovu važnu potrebu za očuvanjem naše tradicije, po prvi put u istoriji urađen je muzički aranžman i postavljena koreografija autentičnih običaja, pjesama i igara sa područja Bratunca i okoline. Ovo će ostati za buduće generacije, jer smo ih otrgli od zaborava. Ovo Društvo je svojim odgovornim radom prvenstveno rukovodstva, igrača i umjetničkih rukovodilaca, postalo prepoznatljivo i dalo mnogim društvima zadatak kako treba raditi sa djecom i omladinom – istakao je poznati srpski koreograf Dejan Milisavljević Zvečanac.

Vaš Shooter!


Predsjednik КUD-a Most Miloš Mitrović izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom Projektu, opštini Bratunac koja je prepoznala vrijednost ovog projekta i finansijski ga podržala, koreografu Dejanu Milisavljeviću Zvečanacu, Miroljubu Todoroviću Džimiju koji je uradio muzički aranžman, članicama Nacionalnog ansambla „Кolo“ iz Beograda, zatim studentkinji etnomuzikologije Jovani Jovanović, koja je bila saradnik u prikupljanju materijala za izradu koreografije, kao i članovima КUD-a na posvećenosti.

Vaš Shooter!


 – Takođe, u sklopu ovog Projekta, koreograf Dejan Milisavljević Zvečanac je izvršio postavku i koreografija „Igre iz Bosilegradskog Кrajišta“, „Vlaške igre iz Zaječara“, „Igre i pesme iz Dragačeva“, te „Igre iz Šumadije“ s ciljem da ovo folklorno društvo upozna naše stanovništvo, a i šire, sa tradicionalnim igrama i kulturnim vrijednostima Republike Srbije. U narednom periodu slijedi opremanje Društva potrebnom nošnjom, a kada se situacija sa virusom korona stabilizuje slijedi predstavljanje rada КUD-a „Most“ prvo pred bratunačkom publikom, a zatim i razna putovanja – zaključio je Mitrović.

(Izvor: opstinabratunac.org)