Ministarstvo poziva roditelje u Liplju da vrate djecu u školu – Svi propisi u oblasti obrazovanja u skladu su s međunarodnim dokumentima

ZVORNIK

Ministarstvo poziva roditelje u Liplju da vrate djecu u školu – Svi propisi u oblasti obrazovanja u skladu su s međunarodnim dokumentima

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poziva roditelje učenika iz Područnog odjeljenja Liplje Osnovne škole “Sveti Sava” u Zvorniku da vrate djecu u školske klupe ne zanemarujući važnost redovnog pohađanja nastave i socijalnih kontakata za zdrav rast i razvoj njihove djece, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

– Svako dijete u Republici Srpskoj ima jednaka prava i jednake mogućnosti u osnovnom vaspitanju i obrazovanju bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, a svi propisi u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj u skladu su s međunarodnim dokumentima – navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno, svim učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Republici Srpskoj omogućeno je izučavanje jezika u okviru nacionalne grupe predmeta. U Područnom odjeljenju Liplje od 2005/2006. godine nastava iz nacionalne grupe predmeta izvodi se po nastavnom programu Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i udžbenicima iz Federacije BiH.

– U Republici Srpskoj se u 22 osnovne škole izučava nacionalna grupa predmeta po nekom od nastavnih planova i programa iz Federacije BiH i koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu. Podsjećamo da udžbenike za učenike prvog i drugog razreda finansira Vlada Republike Srpske. U osnovnim školama organizuje se izučavanje islamske i katoličke vjeronauke za svu djecu čiji roditelji se izjasne da njihova djeca pohađaju časove vjeronauke – pojasnili su iz Vlade RS.

Takođe podsjećaju da Ministarstvo prosvjete i kulture obezbjeđuje i  sredstva za prevoz svih učenika koji putuju na udaljenosti dužoj od četiri kilometra, pa time i povratnika koji pohađaju osnovnu školu, a stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra.

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na jezik. U školama u Republici Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda – pojašnjeno je iz Vlade RS.

infobirac.net