Obustavljen rad u područnoj školi u Liplju – Problem naziv jezika

ZVORNIK

Obustavljen rad u područnoj školi u Liplju – Problem naziv jezika

U svim osnovnim školama danas se nastava odvija po planu, a jedini izuzetak je područna škola u Liplju koju pohađa 12 đaka. Predstavnik Vijeća roditelja Muharem Sinanović je istakao da je glavni problem naziv jezika.

– Do kraja prošle godine u matičnim knjigama je pisalo bosanski jezik. Međutim, u toku raspusta je promijenjen taj naziv u “jezik bošnjačkog naroda”. Kontaktirali smo gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i pitali ga zašto je napravljena ta promjena. On je kontaktirao direktora škole, koji je kazao kako nije dobio nikakvo pismeno naređenje da to učini, ali jeste dobio usmenu naredbu iz Ministarstva prosvjete RS i da je zato promijenio. Gradonačelnik je kazao da će pokušati riješiti ovaj problem i u toku dana očekujemo da se sa njim sastanemo – rekao je Sinanović.

Prema njegovim riječima, djeca neće krenuti u školu sve dok se ne riješi ovaj problem.

– Mi ćemo i sutra dovesti djecu pred školu, ali ako ne bude promijenjen naziv jezika, djeca neće ići na nastavu. Nismo željeli da u ovo uplićemo i ostalu djecu, jer škole u Zvorniku pohađa oko 1.500 djece bošnjačke nacionalnosti, jer su djeca izostala iz škole zbog koronavirusa. Međutim, mi ćemo istrajati u našim stavovima – istakao je Sinanović.

Direktor OŠ ,,Sveti Sava” Goran Ivanović je rekao da je dobio informaciju od učiteljica iz Liplja da djeca u ovoj područnoj školi nisu došla na nastavu.

– Mi kao škola nismo nadležni da donosimo bilo kakve odluke i čekaćemo preporuku ministarstva šta dalje da radimo. Što se tiče ostalih područnih škola nastava teče  bez problema – zaključio je Ivanović.

infobirac.net