Proizvođači maline očekuju da ovogodišnja cijena bude 3,5 KM

BRATUNAC REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Proizvođači maline očekuju da ovogodišnja cijena bude 3,5 KM

 

Sa sastanka Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića „Vilamet“ poslata je poruka da su proizvođači ovog voća zadovoljni cijenom od 3,5 KM po kilogramu koliko je ponudio vlasnik hladnjače „Agro-dr“ Petko Rankić i da očekju i da ostali otkupljivači izađu sa istom cijenom.

Na sastnku traženo je i da ostali otkupljivači i hladnjače ispoštuju ovo cijenu i isplate preuzete količine maline.

 – Ove godine je bio izuzetno kvalitetan rod maline, a tog voća je bilo manje na tržištu u odnosu na prethodne godine. Očekivali smo da cijena bude 3,50 KM koja je u većini hladnjača u okruženju takva. Nadamo se da će i druge hladnjače ispoštovati tu cijenu – izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik „Vilameta“ Ivan Stojanović.

Članovi Upravnog odbora „Vilameta“ saglasni su da se cijena maline mora odrediti prije početka berbe, kao i da ona mora biti usklađena sa cijenom tog voća u okruženju te zatražili od resornog ministarstva da im pruži podršku i „primora“ otkupljivače da poštuju zakon kojim je predviđeno da na početku berbe otkupljivači moraju saopštiti cijenu maline.

 – Samo na takav način možemo očekivati proširenje zasada maline na području Bratunca i susjednih opština – rekli su članovi Upravnog odbora tog udruženja Zoran Savić i Nedeljko Đukanović.

Zbog nepredive, neizvjesne i niske cijene maline u prethodnih nekoliko godina uništeni su brojni malinjaci i smanjene površine pod ovom kulturom u ove tri srednjopodrinjske opštine.

Na današnjem sastanku zatraženo je da minimalna otkupna cijena kupine, čija berba je u toku, bude jedna marka po kilogramu te da i cijena jesenje maline bude 3,5 KM za kilogram.

(Izvor: esrebrenica.ba)