Uhapšen dvojac osumnjičen za krijumčarenje migranata preko Drine

REGION

Uhapšen dvojac osumnjičen za krijumčarenje migranata preko Drine

 

Dvije osobe, osumnjičene za organizovano krijumčarenje migranata preko granice BiH na rijeci Drini, uhapšene su na području Bratnunca u okviru operativne međunarodne akcije “Veslo”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne grupe za organizovani kriminal, koja je formirana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

Jesen/zima – nova kolekcija u prodaji 😊 Shooter Zvornik.
Vidimo se!

– Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije ‘Veslo”’ pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, učestvovali u planiranju, organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini – navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Akcijom su koordinisali Tužilaštvo BiH i SIPA, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS i uz asistenciju OBA BiH.

Prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BIH, u našu zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prevozu i krijumčarenju migranata.

Međunarodnu akciju kodnog naziva “Veslo” Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu provode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije.

Do sad je tokom rada na predmetu “Veslo”, na teritoriji BiH i Srbije uhapšeno ukupno 18 osumnjičenih pripadnika grupe za organizovani kriminal, koji se sumnjiče da su organizovali i učestvovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski Centar Jugoistočne Evrope-SELEC.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužilac odlučiće o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Izvor: nezavisne.com