U UKC RS izvedena vrlo složena operacija aneurizme trbušne aorte – U stručnom timu i doktor iz Zvornika Momir Bobar

REGION

U UKC RS izvedena vrlo složena operacija aneurizme trbušne aorte – U stručnom timu i doktor iz Zvornika Momir Bobar

 

Hirurški tim Klinike za vaskularnu hirurgiju je uradio vrlo složenu operaciju aneurizme trbušne aorte sa urođenom anomalijom renalnih arterija.

Složenost operativnog zahvata ogleda se u tome što je izveden kod pacijenta muškog pola (1955) sa urođenom vrlo rijetkom anomalijom tj. pacijent ima osam bubrežnih arterija (četiri arterije za jedan bubreg, četiri arterije za drugi bubreg), a fiziološki je po jedna arterija za svaki bubreg. Koliko je rijetka ova urođena anomalija govori u prilog i činjenica da je do sada u medicinskoj literaturi zabilježen slučaj sa najviše šest bubrežnih arterija kod pacijenta.

Hirurški tim činili su: načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju prim. dr Milanko Maksić, te asistenti dr Slobodan Šormaz, dr Momir Bobar i dr Aleksandar Košpić, specijalizanti, anesteziolog dr Dejan Nikić, te instrumentarke Danka Kljajić, Biljana Bojić i Jovana Ilić.

Po riječima Zvorničanina Momira Bobara, specijalizanta vaskularne hirurgije, koji je bio asistent tokom ove komplikovane operacije pacijent se osjeća odlično i sačuvana je funkcija oba bubrega. 

– Pacijent je rođen sa anomalijom da je svaki bubreg povezan sa četiri arterije što je nezabilježen slučaj do sada. Sada se pojavio problem proširene arterije i morali smo izvesti komplikovan zahvat kako bi bila sačuvana funkcija bubrega. Operacija je bila veoma složena, ali na kraju je ispalo sve kako treba i pacijent se osjeća dobro – rekao je Bobar, koji je završio srednju medicinsku školu u SŠC ,,Petar Kočić” u Zvorniku, a medicinki fakultet u Banjaluci. 

Izvođenjem ovako složenog operativnog zahvata medicinsko osoblje ove Klinike je dokazalo da može da odgovori svim izazovima savremene vaskularne hirurgije.

– Ko hoće i želi da se usavršava može to da uradi i u Republici Srpskoj i upravo je ovo dokaz toga. Pored načelnika Maksića nas trojica mladih doktora smo asistirali čime nam je ukazano veliko povjerenje – zaključio je Bobar

Prioriteti UKC RS na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem podrazumijevaju konstantnu edukaciju kadra i ulaganje u savremenu medicinsku opremu što je rezultiralo i kontinuiranim procesom modernizacije vaskularne hirurgije u UKC RS.

infobirac.net