U Slancima kod Beograda obilježen “Dan sjećanja na Јadovno 1941. godine”

REGION

U Slancima kod Beograda obilježen “Dan sjećanja na Јadovno 1941. godine”

U Manastiru Svetog arhiđakona Stefana u Slancima kod Beograda obilježen je “Dan sjećanja na Јadovno 1941. godine”.

Obilježavanje, 11. godinu, organizuje Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava logora smrti NDH Gospić – Јadovno – Pag 41.

Zbog pandemije i zabrane ulaska u Hrvatsku, Dan sjećanja nije obilježen na mjestima masovnog stradanja.

Ove godine, obilježen je u Manastiru Svetog arhiđakona Stefana, u selu Slanci kod Beograda. Služen je parastos, a u manastirskom krugu postavljen i osveštan Časni krst.

Predsjednik Udruženja “Јadovno 1941” Dušan Bastašić izjavio je da su Slanci veliki duhovni centar u koji su potomci i poštovaoci žrtava uvijek rado primani, te da nije bilo dileme da ova svetinja bude mjesto današnjeg obilježavanja, usljed nemogućnosti da to bude učinjeno u Hrvatskoj.

– Ovaj put smo podigli krst za sve žrtve genocida NDH – rekao je Bastašić.

Ovom događaju prisustvovao je veliki broj potomaka i poštovalaca žrtava sa područja Republike Srpske, Srbije i regiona.

Istoričar Miloš Ković poručio je u obraćanju prisutnima da zadatak srpskog naroda nije da mrzi bilo koga, ali da se mora sjećati stradalih.

– Naravno da žrtve imaju imena, kao i krvnici. Moramo da znamo da je u 20. vijeku više puta izvršen genocid nad Srbima. Toga moramo uvijek da se sjećamo, jer nam je ta opasnost još nad glavama, a zbog naše dece moramo da čuvamo slobodu i njihovu bezbednost – rekao je Ković.

Kao dio planiranog genocida kojeg je sprovela NDH, u sistemu koncentracionih logora Gospić – Јadovno – Pag, ubijeno je 38.000 Srba. Nakon što su ovaj teritorij preuzeli Italijani, logor je zatvoren, a preživjeli logoraši prebačeni su u Јasenovac.

izvor: rtrs.tv