U zvorničkim srednjim školama nastava od 07 sati u četiri smjene, časovi po 20 minuta – Pisić: sutra dogovor sa prevoznicima

MA Izdvojena ZVORNIK

U zvorničkim srednjim školama nastava od 07 sati u četiri smjene, časovi po 20 minuta – Pisić: sutra dogovor sa prevoznicima

 

U zvorničkim srednjim školama teku pripreme za početak nove školske godine, a kako su nam potvrdili iz ove dvije ustanove nastava će se odvijati u četiri smjene, od 07 časova ujutro, umjesto od 07:30 kako je bilo ranije, a časovi će trajati po 20 minuta.

Biljana Pisić, direktorica SŠC „Petar Kočić“ kaže da je skoro sve spremno za početak nastave te da u ponedjeljak očekuju da se uradi dezinfekcija kompletne škole.

 

 – Što se tiča preporuka ministarstva i Instituta za javno zdravstvo one su već poznate. Profesori i zaposleni su u obavezi da nose maske, a učenici pri dolasku u školu i po hodnicima, a na časovima gdje imaju distancu maska im nije potrebna. Izbjegavaće se da na odmorima idu u toalet zbog smanjanja kontakata već da to rade tokom časova. Oni će boraviti u jednoj učionici, a profesori će dolaziti u njihove kabinete – kaže Pisićeva.

Ona je dodala da će sutra u 12 časova biti održan sastanak sa prevoznicima te navela da su već održani sastanci u Gradskoj upravi odakle su najavili svu potrebnu pomoć za nabavku potrebnih higijenskih i ostalih sredstava kako bi školska godina počela na vrijeme uz poštovanje pravila.

 – Nama je veliki problem što od 850 učenika imamo oko 400 putnika. Stoga je potreban sastanak sa prevoznicima kako bismo uskladili novi način rada i prevoz učenika – istakla je Pisić i dodala da će sastanku prisustvovati i direktor TŠC Goran Grujić.

Pisićeva je navela da su već nabavili beskontaktne toplomjere za mjerenje temperature na ulazu u školu te istakla da ove godine neće biti prijema učenika prvih razreda prija početka školske godine kako je to bilo ranije.

 – Upis učenika u drugi, treći i četvrti razred će se obaviti u dva dana, a tada će učenici dobiti potrebna objašnjenja od svojih razrednih starješina. Potrebno je i da učenici i roditelji prate školski sajt na kome će biti dostupne svi informacije – kaže Pisićeva i dodaje da se u ovom trenutku radi na tehničkom spremanju učionica jer ima viška namještaja, odnosno pripremaju se učionice za maksimalno 15 učenika. 

Da neće biti lako organizovati prevoz učenika kaže i direktor TŠC Goran Grujić te navodi da je od 680 učenika njih najmanje 500 putnika.

 – Pored toga treba napraviti raspored i organizovati dolazak profesora koji rade u dvije ili više škola. Mi smo napravili raspored za rad u četiri smjene po 20 minuta i tako će raditi i druga srednja škola. Očekujemo da se završi dezinfekcija kompletne škole te druge sitnije pripreme kako bismo spremno dočekali početak rada koji je ove godine specifičan – rekao je Grujić.

Pisićeva je dodala da su nakon pojave virusa korona i isticanja uputstava nadležnih u velikom problemu škole sa velikim brojem učenika te da će ostalim centrima u regiji zbog manjeg broja učenika biti lakše da organizuju rad. 

 – Pošto više profesora radi u nekoliko škola nastojaćemo da ih po danima rasporedimo u pojedinim školama kako bi bili u mogućnosti da predaju tamo gdje imaju časove. Sve druge aktivnosti, poput sistematskih pregleda zaposlenih, upisa i sjednica se odvijaju prema ranijem planu – zaključila je Pisićeva. 

Radni kalendar za avgust u SŠC „Petar Kočić“

Prema planu rada u četiri smjene nastava bi u prvoj A smjeni počinjala u 07 časova, a trajala bi do 09:45, u prvoj B smjeni časovi počinju od 10 i traju do 12:50 časova.

U drugoj A smjeni nastava počinje u 13:05, a završava u 15:55 časova dok časovi u drugoj B smjeni počinju u 16:10, a završavaju se u 19 časova.

(infobirac.net)