U Šekovićima povećan broj pčelara

ŠEKOVIĆI

U Šekovićima povećan broj pčelara

 

Na području Šekovića, iz godine u godinu povećava se broj onih koji se odlučuju da se bave pčelarstvom. U posljednjih godinu dana broj proizvođača meda porastao je za 20 odsto, a danas se pčelarstvom u ovom kraju bavi više od 80 domaćinstava. Za neke od njih pčelarstvo je jedini izvor prihoda. Glavni razlog velikog povećanja društava jeste i pomoć lokalne uprave, prevashodno mladim pčelarima.

Ove godine, svoju pčelarsku karijeru počeo je i dvadesetdvogodišnji Ognjen Todorović. Trenutno uči o pčelama i sluša savjete starijih kolega, a potrudiće se, kaže, da razvije posao i da živi od svog rada.

TOTALNA RASPRODAJA SE NASTAVLJA
📢📢📢📢📢📢📢📢📢📢📢📢📢📢📢
Vidimo se 😊

 – Student sam treće godine Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci i odlučio sam, pošto sam voćar, da se bavim i pčelarstvom. Za budućnost planiram da se, nakon što završim fakultet, pošto mi je ovo trenutno sporedna djelatnost, fokusiram na završetak studija, želim da proširim ovaj pčelinjak i nadam se možda i do 50 košnica u budućnosti, jer otprilike oko 50 je rentabilno za proizvodnju – kaže Todorović.

Prvih pet košnica dobio je u okviru projekta opštine Šekovići, koja je donacijama željela pospješiti razvoj pčelarstva i pomoći mladim ljudima. Donaciju je dobilo više od 20 domaćinstava.

U resornom Udruženju „Matica“ ističu zadovoljstvo što se broj pčelara povećava iz godine u godinu. Utisak kvari činjenica da je ova godina bila prilično teška i da su prinosi značajno manji u odnosu na lani.

Dejan Vasilić, predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ iz Šekovića kaže da je za pčelarstvo ovdje dobra perspektiva iz nekoliko razloga.

 – Ovdje je izuzetno povoljna klima, imamo recimo nizinske krajeve gdje imamo bagrem, imamo i visinske gdje ima planinskih biljaka, vrijeska, potom livadu, a  Šekovići su zaista jedna čista ekološka sredina. Ova godina je bila teška, kada su medili livada i bagrem bilo je kiše dosta pa su otprilike prinosi prepolovljeni. Nadamo se još nekom prinosu jer imamo i kasnu pašu vrijska – kaže Vasilić.

Momir Ristić, načelnik opštine Šekovići ističe da će i u narednom periodu akcenat staviti na poljoprivredu.

 – Mislim da smo postigli veliki uspjeh i nadam se da ćemo i ubuduće ulagati u poljoprivredu. Mnogo se sredstava odvaja za pčelarstvo. Pogotovu za mlade pčelare, ljude do 40 godina koji su izrazili želju da se bave tom djelatnošću  – navodi Ristić.

U Šekovićima opštinsku subvenciju dobija oko 40 pčelara, a nekolicina najvećih ima pomoć i u vidu subvencija resornog ministarstva. Proizvođači nemaju problema s plasmanom proizvoda i želja svih je da se pozitivan trend nastavi i u budućnosti.

(infobirac.net)