Petronijević o padu vojnog aviona iznad Mađarske 2006. godine – u avioni bili dokazi o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji?

REGION

Petronijević o padu vojnog aviona iznad Mađarske 2006. godine – u avioni bili dokazi o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji?

 

Porodice 42 slovačka vojnika poginula u avionskoj nesreći iznad Mađarske prilikom povratka iz mirovne misije na Kosovu i Metohiji 2006. godine zatražili su od državnih organa Slovačke pokretanje nove istrage o uzroku pada aviona nakon skidanja oznake tajnosti sa tog dokumenta, prenosi rtrs.tv.

Prema zvaničnoj verziji uzrok pada aviona bila je greška pilota što porodice poginulih nisu prihvatile jer su njihova saznanja ukazivala da je avion namjerno oboren jer su se u njemu pored vojnika nalazili i dokazi i materijali u aluminijskim sanducima o masovnim grobnicama ubijenih Srba u području Podujeva što je i bila šestomjesečna misija poginulih slovačkih mirovnjaka.

Beogradski advokat Goran Petronijević u izjavi za Radio Republike Srpske (RTRS) kaže da već tri godine razmjenjuje informacije sa porodicama stradalih slovačkih vojnika koji su došli do saznanja od mađarskih spasilaca da je avion iznad Mađarske eksplodirao, a da su aluminijske sanduke za transport dokumentacije utovarili u avion mirovnjaci koji su nastavili misiju na KiM.

Prilikom predaje tijela poginulih vojnika, navodi Petronijević, porodicama nisu predati ni lični predmeti stradalih, a sa mjesta nesreće nestali su i specijalni sanduci sa dokazima o zločinima tzv. OVK nad Srbima.

Slovačka je nakon 14 godina skinula oznaku tajnosti sa dokumenata o padu aviona 19. januara 2006. godine na teritoriju Mađarske kada su poginula 42 slovačka vojnika koji su bili u mirovnoj misiji na Kosovu i Metohiji.

(Izvor: rtrs.tv)

FOTO: MC beograd