Korona nije smanjila broj čitalaca u zvorničkoj biblioteci – konkurs za fotografije na temu čitanja do 20. avgusta

MA Izdvojena ZVORNIK

Korona nije smanjila broj čitalaca u zvorničkoj biblioteci – konkurs za fotografije na temu čitanja do 20. avgusta

 

Broj čitalaca u zvorničkoj Narodnoj biblioteci nije se smanjivao u periodu virusa korona, odnosno ponovnog otvaranja ove ustanove iz koje su saopštili da imaju oko 1.000 stalno aktivnih ljubitelja knjige.

Iz biblioteke navode da već godinu dana imaju uveden sistem elektronske pozajmice knjiga, što omogućava da se omiljena djela rezervišu i čekaju spremna te nema zadržavanja u samoj ustanovi.

 – Kobis sistem omogućava i da svaki čitalac ima od kuće pristup svojoj kartici, da vidi šta je pročitao i izabere novu knjigu. U suštini, onaj ko voli da čita, on čita bez obzira na vrijeme ili situaciju tako da mi nismo imali smanjanje broja čitalaca zbog virusa korona, a čitaoci su se brzo navikli na nova pravila – kaže Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke i muzejske zbirke u Zvorniku.

Ovih dana završava se konkurs Narodne biblioteke za najbolje fotografije snimljenje tokom ljeta, a koje promovišu knjigu i čitanje.

 – Pristigao nam je zaista veliki broj fotografija i za nekoliko dana, odnosno 20. avgusta, kada se završi konkurs napravićemo virtuelnu izložbu svih radova na društvenim mrežama, naši pratioci će izabrati najbolje, a njihovi autori će biti nagrađeni – rekla je Stjepanović i dodala da je i ovo jedna od aktivnosti na popularizaciji same biblioteke kako je mladi ne bi doživljavali samo kao „mjesto gdje se idu po lektiru“.

Realizuju brojne aktivnosti

U zvorničkoj biblioteci provode brojne aktivnosti kako bi mlade privukli knjigama i promovisali čitanje. Redovno se organizuju radionice za djecu i tinejdžere, obilježavaju važni datumi, a od pojave virusa korona rade se onlajn radionice.

Jedina biblioteka sa dva 3D štampača

Zvornička biblioteka je jedina u RS koja raspolaže sa dva 3D štampača, koje su dobili kroz projekte, a koji su iskorišteni, pored radionica o 3D modelovanju za djecu i tinejdžere, za izradu vizira za medicinske ustanove u regiji. Za pomoć medicinskim radnicima od sugrađanina na privremenom radu u Njemačkoj na poklon su dobili nov računar.

(infobirac.net)