Putevima Srpske od danas krstari još pet presretača

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Putevima Srpske od danas krstari još pet presretača

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi pojačane preventivne, ali represivne aktivnosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u saobraćaju i u tu svrhu od danas će se na putevima Republike Srpske naći još pet neobilježenih službenih vozila sa ugrađenim radarskim kamerama.

Cilj je da se na ovaj način spriječi prekoračenje brzine kretanja vozila u saobraćaju, a koja je i najčešći uzrok teških saobraćajnih nezgoda na području Republike Srpske.

Dakle, u kontrolama saobraćaja na putevima Republike Srpske aktivno je ukupno sedam tzv. presretača (2 presretača su aktivna još od jula 2019. godine), a očekuje se da će u narednom periodu biti završena ugradnja mobilnih radara u još pet službenih vozila MUP-a Republike Srpske.

U pitanju su savremeni uređaji koji imaju mogućnost da mjere brzinu kretanja vozila u dolaznom i odlaznom smijeru, odnosno brzinu vozila sa kojima se mimoilaze i brzinu vozila iza kojih se kreću u istom smijeru. Radarski uređaj koristi 3D radarsku tracking antenu, kao i odgovarajuće kamere za detektovanje registarskih tablica i prekršaja, te ima mogućnost rada u dva moda, mirovanju i pokretu. Svaki prekršaj evidentira se fotografijom i videom zapisom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi kamapnju „Vozi oprezno – putuj bezbjedno“ čiji je cilj da svi učesnici u saobraćaju odgovornim ponašanjem doprinesu povoljnijem stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

(infobirac.net)

FOTO: Ilustracija, arhiv