Borba protiv malih hidroelektrana – probijena prva cijev na MHE u Rakitskoj reci

REGION

Borba protiv malih hidroelektrana – probijena prva cijev na MHE u Rakitskoj reci

 

Nekoliko stotina aktivista Pokreta Odbranimo reke Stare planine (ORSP), ali i drugih ekoloških organizacija iz Srbije juče su u selu Rakita u opštini Babušnica organizovali iskopavanje i uklanjanje cjevovoda MHE Zvonce iz Rakitske reke u ovom selu.

Na ovaj potez su se odlučili jer, kako su rekli medijia, pravosnažno rješenje Ministarstva zaštite životne sredine od 4. januara 2019. godine za uklanjanje cjevovoda MHE Zvonce iz korita rijeke do sada nije sprovedeno.

Aleksandar Panić, aktivista Pokreta ORSP je izjavio  da je Savjet Mjesne zajednice sela Rakita o akciji obavijestio opštinu Babušnica, sva nadležna ministastva i policiju.

 – Na na ovaj potez smo se odlučili jer je investitor tokom radova u Rakiti pokazao kako ne treba da raditi. Akcija vađenja cijevi iz korita rijeke je simbol našeg neslaganja i podrške rješenju koje je izdao republički insopektor za zaštitu životne sredine sa sjedištem u Pirotskom upravnom okrugu da svi radovi u koritu Rakitske reke nisu rađeni u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine – rekao je Panić.

U izjavi za TV Pirot investitor i osnivač MHE Zvonce Goran Belić ističe da je potpuno neshvatljivo šta se dogodilo u Rakiti i da su svi nadležni organi o tome obaviješteni.

 

 – Radio sam sve po zakonu, a upotrebnu dozvolu sam dobio jer je gradnja ove MHE rađena kako treba. Poslije ove akcije u Rakiti neću ništa preduzeti – rekao je Belić i dodao da ga najviše pogađa to što niko od nadležnih nije reagovao.

(Izvor: danas.rs)